Zpočátku vám připadá, že na tom nic není - prostě zatlučete hřebíček a pověsíte obraz. Nakonec ale stojíte nerozhodně před stěnou, hřebíček žmouláte nervózně v ruce a strávíte hodinu měřením a přeměřováním, až nakonec zavoláte manželku a pro jistotu ještě kamaráda, protože více očí lépe vidí. Není se za co stydět. Umístění obrazu na zeď je záležitost natolik komplikovaná, že na ni existuje i odborné poradenství.

Obrazy se v první řadě musejí přizpůsobit dispozici pokoje a jeho vybavení. Není-li v obýváku moc nábytku a zeď je nad sedačkou zcela holá, můžeme ji ozdobit výrazným velkým obrazem nebo soustavou obrazů, které budou prostoru dominovat. Střed obrazů by měl být ve výšce očí, abyste nemuseli při jejich obdivování zaklánět hlavu. Pokud obraz věšíte nad polici nebo třeba nad krb, nedávejte mu příliš velký odstup, mezera by vypadala prázdně a nepřirozeně.

Výšku umístění obrazu měřte vždy od podlahy, která je teoreticky nejrovnější základnou v místnosti. Stropy, skříně nebo záclonové tyče nemusejí být zcela rovné a měření pak nebude přesné. Jestliže chcete vystavit sestavu několika obrázků, poskládejte si je nejprve vedle sebe na zemi, abyste si ujasnili, jaké uspořádání bude vypadat nejlépe. Možností a kombinací je celá řada.

Nakonec je také otázka, jestli vám bude stačit ten malý užmoulaný hřebíček. Malé lehké obrázky s ním půjdou, ale pro ty velké a těžké použijte raději hmoždinku. Větší stabilitu obrazu zaručíte, když ho ke zdi připevníte ve dvou bodech po stranách. Kvůli menším obrázkům nemusíte ani vytvářet ve zdi díry, postačí vám tvz. twenty háčky nebo oboustranná lepicí páska. Dejte jen pozor, abyste zvolili produkt, který je vhodný pro váš typ stěny, jinak se může stát, že obrázek časem spadne i s omítkou.