Můžete být trochu rozpolcení, když se máte rozhodnout, v jakém stylu bude zařízen váš domov. A to se u nás neusídlily zdaleka všechny možné podoby interiérů, které jsou obvyklé v zahraničí. Většinou více inklinujeme k novinkám přicházejícím ze severských zemí, protože tak nějak tušíme, že Skandinávci dobře ovládají schopnost zařídit domov útulně, vřele a lákavě, aby mohli zapomenout na nepřízeň počasí. Naopak nás příliš neoslovuje těžký styl anglického venkova, a pokud se pouštíme do rustikálních kreací, jsou inspirované voňavou Provence. Díky cestování jsme si domů přivezli i východní estetiku a s oblibou se vidíme v orientálně laděném interiéru. Přestože zdaleka nejsme u konce, je evidentní, že český interiér může nabývat mnoha podob a je těžké si vybrat.

Osmdesát na dvacet

Pokud máte silný respekt k čistotě stylů či se bojíte příliš experimentovat, řiďte se jednoduchým pravidlem, podle něhož by interiér měl z osmdesáti procent odpovídat jednomu zvolenému stylu a zbylých dvacet procent by mělo tvořit zařízení a dekorace stylu druhého. Pokud máte více zkušeností a chcete si obhájit kombinaci tří různých stylů, uberte deset procent z toho hlavního, převažujícího, a věnujte je třetímu, doplňkovému stylu.

Vše v rovnováze

Dovednost, ale i střídmost v míchání vzorů, tvarů a textur jsou základem úspěšné kompozice spojující prvky, které by vás nenapadlo zkombinovat, pokud byste na chvíli nevystoupili z konvenčního pohlížení na věc a nepojali zařizování kreativně a nekonformně. Abyste dobře zvládli prolínání moderního a tradičního, minimalistického a výrazně dekorativního či přísného s uvolněným, vezměte v úvahu následující rady:


- Nerozdělujte různé styly do jednotlivých zón v místnosti. Promíchejte je po celém prostoru, aby vypadal přirozeně.

- Nábytek vybírejte tak, aby velikostně, a především tvarově korespondoval, abyste zajistili v pokoji rovnováhu.

- Volte sjednocující barvu. Barevná paleta může pomoci spojit dohromady mnoho zdánlivě nesourodých prvků obývacího pokoje. Vyberte si několik barev, které se budou opakovat v celém schématu návrhu, a umístěte je na jednotlivých prvcích zařízení. Pokud panuje v interiéru barevný soulad, je povoleno kombinovat stylově různorodé prvky.

- Stejné je to v případě dekorů. Sladěně působí florální a geometrické vzory, jestliže je několikrát zopakujete v jednotné barevnosti.

- Vždy ale přistupujte k celku pečlivě, přísně a zkuste více řešení, aby pokoj působil přirozeně a vesele jako zařízený s lehkostí a nadhledem.

Tento

Tento článek můžete najít v časopisu Dům&Zahrada 1/23