K čemu je levandule dobrá?

Levandule je skutečně univerzální rostlinou. Díky krásné fialkové barvě vám může posloužit jako dekorace. Dá se z ní však připravit i chutný čaj, zpříjemnit koupel, ba dokonce okořenit jídlo. Pokud zápasíte ve vaší skříni s moly, můžete proti nim nasadit právě levanduli. Netřeba připomínat, že z ní můžete vyrobit chutný sirup či sladký dezert.

Jak je vidět, levanduli můžete skutečně využít všelijak. Proto čím více levandule máte, tím lépe. Víte však, jak tuto fialovou rostlinu namnožit?

Řízkování, to je, oč tu běží

Přelom prázdninových měsíců je perfektním časem pro rozmnožování levandule pomocí metody řízkování. Tato technika vám zajistí silné rostliny. Jak na ni?

Při pohledu na levanduli pátrejte po mladém nekvetoucím stonku. Ten asi 8 až 10 centimetrů od vrcholu zaštípněte. Odstraňte z něj spodní lístky a ponechejte jen tak čtyři až pět z nich nahoře.

Odštípnutý kus levandule poté vložte do vytvořené jamky v navlhčené zemině. Spodní lístky byste neměly zahrabat do hlíny. Do každého květináče sázejte jen jeden řízek a udržujte jej ve stínu. Poté jej každý den zalévejte.

Jak na internetu, tak v kamenných obchodech naleznete speciální substrát na řízkování, popřípadě speciální pro levandule. Najdete je zpravidla v balení po pěti, deseti a patnácti litrech.

Omlaďte přestárlé levandule

Druhou možností, jak levanduli rozmnožit, je takzvané hřížení. Celé kouzlo spočívá v tom, že si vyberete výhonek, který je u země. Ten ohnete až k půdě. Aniž byste jej odlomili od původní rostliny, zasypejte ho substrátem.

Výhonek pozorujte až do doby, kdy pustí kořeny. Až dostatečně zakoření, tak přichází na řadu odříznutí a přesazení. Z unavené větvičky tak můžete vytvořit celou novou, krásnou a voňavou rostlinu.

Zdroje: zahrada-centrum.cz, zavunilevandule.cz, ireceptar.cz