Začněte výběrem správné barvy, protože ne každá je na topení vhodná. A když vám trochu zbyde, můžete jí natřít bojlery, potrubí nebo ohřívače vody. V obchodě hledejte speciální barvu, které nevadí vyšší teploty.

Pokud renovaci topení berete opravdu od podlahy, že odhalíte kov radiátoru, použijte základní barvu, která zabrání rezavění. Až na ni nanesete další vrstvu ředitelnou, nebo syntetickou barvou. Rozdíl mezi nimi je v nutnosti ředění ředidlem a kryvosti.

Článek může znít trochu složitě, ale ve skutečnosti je to hračka. Pokud chcete vědět už dopředu, do čeho jdete, napoví vám video:

Zdroj: Youtube

Nepodceňte přípravu před samotným nátěrem

Dle serveru Český kutil vám stačí dát si pozor na pár věcí. Stejně jako byste neleštili zablácené boty, tak byste neměli natírat topení bez úklidu nečistot, pavučin a odstranění starého nátěru. Použijte smirkový papír, ocelový kartáč nebo smetáček. Hodit se vám bude i vysavač, kterým uklidíte prostor za topením, a vyhnete se tak roznesení nečistot po bytě.

Před samotným nátěrem položte pod topení noviny, aby barva skápla na ně místo na drahý koberec nebo krásné parkety. Zakryjte kohoutky, měřáky a další součásti blízko topení.

Jde se natírat! Máte vše připravené?

Přípravu jste zvládli, můžete jít na věc. Natírat topení byste měli v teplotách nad 10 °C a při vlhkosti v místnosti do 75 %. Schnutí by jinak trvalo déle.

Topení natírejte různými druhy štětců: úzký či plochý na přední a vrchní část, zahnutý rohový na zadní a vnitřní část topení. Práci si můžete usnadnit stříkací pistolí, ale ta barvu podle zkušenosti DIY česky neroznese do všech detailů. Nezapomeňte místa, která jste obrousili až na kov, natřít nejprve základní barvou. Jakmile barva uschne, radiátor natřete ještě druhou vrstvou, pokud bude potřeba i třetí.

Zdroje: https://ceskykutil.cz, https://diycesky.cz