S manželem rekonstruujeme v Rychlebských horách usedlost. Stavba už pokročila tak daleko, že jsme pořídili do domu nové dveře. Bohužel se vůbec nehodí k původním futrům a dřevěnému obložení v některých místnostech. Jsou to sice klasické dřevěné dveře, ale příliš nové. Dají se nějak zaručeně „zestárnout“? Děkuji Hana Č.

Je těžké vám poradit přesný postup. Každé dřevo je jiné. Ale univerzálně vám poradíme několik triků:

  • Louhem potřete dveře a tvrdým kartáčem je dřete. Louh povrch rozruší a tvrdší části letokruhů zůstanou nedotčeny, zatímco měkčí dřevo vydrhnete. Následně je nutné dveře pořádně vymýt vodou a zneutralizovat tak louh. Pak natírejte (viz dále).
  • Drátěným kartáčem ve směru letokruhů opět drhněte. Účinek je stejný jako v předchozím případě, jen hrubost povrchu je výraznější a je nutné dveře místy přebrousit.
  • Možná trochu moc jednoduchá rada: Nechte dveře venku na slunci a větru. Možná se vám zkroutí, ale alespoň tak poznáte, že jsou nekvalitní.

Natírání

Návodů na rustikální vzhled dřeva je mnoho. Od natírání nikoliv barvami, ale třeba čajem, vínem s octem apod. (viz odkaz) až po speciální techniky vytírání. Většinou ale jde o to, abyste se snažila dveře co nejvíc připodobnit ostění, které v domě máte. Pokud máte dřevo v ostění spíš do světla, používejte základní barvu světlou (nikoli bílou, ta je příliš ostrá – lepší je slonová kost), pokud chcete ztmavit do zamodrání dřeva, pak používejte tmavé barvy (černá, šedivá, fialová).

Povrch natřete nejdřív vodou, aby byl vlhký. Následně jej natřete základní barvou. Po patnácti minutách vezměte hadr a pečlivě setřete. V případě, že chcete třeba docílit „ošoupaných“ částí, nestírejte všude stejně. Pokud nebudete se setřením spokojená, nastříkejte povrch ještě jednou vodou a znova stírejte.

Takto připravený povrch pak natírejte lazurou požadovaného odstínu. Ve specializovaných prodejnách vám přímo namixují požadovaný odstín.

Důležité však je – nejdřív vše vyzkoušet na kusu dřeva nebo na dveřích, kde to nebude případně tolik vidět! Jak je výše psáno – každé dřevo je jiné a může reagovat jinak.

Jan Čech

Titulní foto: Thinkstockphotos.com