Součástí balení menších bazénů někdy bývá i filtrace, což se jeví jako výhodná koupě. Jde ale o filtraci kartušovou, se kterou se budete první sezonu trápit a příští rok raději investujete do pořádné pískové. V čem je rozdíl?

Kartušová filtrace zkrátka není tak výkonná, voda se přečerpává pomalu a k udržení její čistoty potřebujete více chemie. Mechanické nečistoty z bazénu se zachytávají na papírovou vložku, kterou je potřeba několikrát týdně omýt vodou a párkrát za sezonu zcela vyměnit. Hlavním problémem je ale nízký výkon. I když filtrace poběží celý den a její činnost podpoříte mechanickým vybíráním listí a hmyzu síťkou, po několika dnech budete mít na dně bazénu usazeniny, které síťka nezachytí a nerozpustí je ani chlorové tablety. Potom bude muset nastoupit ruční bazénový vysavač, jenž se připojí k sací tyčce a drobné částečky ze dna nasaje přímo do filtrace.

Filtrace písková je o poznání dražší, ale ušetří vám dost námahy i chemických přípravků. Její výkon vybíráme podle velikosti bazénu, v zásadě ale platí, že vodu přefiltruje velmi rychle, třeba i několikrát za den. Nečistoty se díky tomu nestíhají nikde usadit a žádný vysavač možná nebude ani potřeba. Do kvalitně přefiltrované vody navíc nemusíme tak často vhazovat chlor, jímž se s ohledem na zdraví a možné alergické reakce přirozeně snažíme šetřit.

  • Tip: Chlorové tablety či granulát brání množení bakterií a rozvoji řas. Alternativou jsou bezchlorové přípravky na bázi aktivního kyslíku, který prokáže stejnou službu, je však potřeba hlídat jeho přítomnost v bazénu pomocí kapkového testeru.

K péči o bazén patří také pravidelná kontrola pH vody. Ta by se měla správně nacházet v rozmezí 7,0 - 7,4, což jsou neutrální hodnoty. Vyšší pH může snížit účinnost chlorových přípravků a způsobit ve vodě mléčný zákal, při pH nižším (kyselejším) zase hrozí riziko koroze kovových prvků bazénu a podráždění očí. Nejméně jednou týdně je proto nutné vodu otestovat papírovým nebo kapkovým testerem. K úpravě pH se prodávají speciální přípravky přímo určené pro zvýšení či snížení bazénového pH, jejichž použití je určitě bezpečnější než hra na malého chemika s domácími kyselinami a zásadami. Není však potřeba je nadužívat - při menších výkyvech pH vlivem počasí je vhodné vyčkat, zda se voda sama neupraví, a zakročit až poté, co se hodnoty změní výrazně a trvale.