Rozhodně zvažte následující:

  • Vyžaduje hodně vašich projektů použití vrtačky?
  • Jakou sílu by měla mít?
  • Jaká velikost sklíčidla nejlépe odpovídá vašim potřebám?
  • Jaký typ baterie potřebujete?
  • Jaké funkce vrtačky opravdu využijete?

Vrtačka, která vám padne jak ulitá

Právě proto, že je vrtačka nepostradatelnou součástí vybavení domácnosti, musí dokonale sedět vašim potřebám. Měla by se nejen snadno používat, ale i pohodlně držet. Jinými slovy, pokud máte malé ruce, nebo nepředpokládáte, že byste aku vrtačku využívali na nějaké náročné úkoly, nekupujte si tu největší a nejsilnější, která je na trhu k dostání. Síla je hezká věc, ale nic se nemá přehánět.

Mějte na paměti, že baterie je jedna z nejpodstatnějších součástí aku vrtačky. To poslední, co potřebujete, je, aby váš pomocník vypověděl službu v polovině rozdělané práce. Ideální je kapacita alespoň 2 Ah, čehož ale ne všechny přístroje dosahují. Ptejte se třeba po značce Hitachi, ta má kapacitu až 4 Ah.

Vrtačky v různých cenových relacích mají rozmanité typy akumulátorů, nabíječek a dalšího příslušenství. Udělejte si průzkum na webu, porovnejte ceny, přečtěte si recenze. A vůbec, snažte se zjistit, který typ nejvíce vyhovuje vašim požadavkům a potřebám ještě předtím, než začnete z peněženky tahat peníze.

Podle čeho se rozhodovat?

Napětí je základní ukazatel, který určuje výkon aku vrtačky. Může dosahovat od 6 V až do 36 V. Vrtačky s nižším napětím jsou ideální pro méně náročné úkoly, jako je převrtání dveřních pantů, instalace nových rukojetí ke skříni, nebo vrtání děr do sádrokartonových desek. Silnější vrtačky oproti tomu můžete využít třeba k vrtání do zdiva nebo oceli. Ve většině případů platí, že čím je vrtačka silnější, tím je také těžší.

Velikost sklíčidla určuje, jak velký vrták je stroj schopen pojmout. Standardní velikost pro “každodenní” použití je 3/8, pro náročné vrtání je to pak 1/2.

Dalším důležitým kritériem je rychlost vrtačky, která se měří v otáčkách za minutu. Existují i takové typy, které umožňují přepínání mezi nízkou (300 - 400 otáček za minutu) a vysokou rychlostí (1200 - 1500 otáček za minutu), díky čemuž zvládnete širší škálu úkolů.

  • Modely s napětím mezi 12 V a 18 V jsou ideální pro všeobecné použití
  • Pro šroubování je lepší nižší rychlost
  • Vyšší rychlost využijete při vrtání rozličných otvorů

Novinky ze světa aku vrtaček

Aku vrtačka je jen tak dobrá, jak dobrá je její baterie. Jednou ze zajímavých novinek je vysokokapacitní lithium-iontová baterie, která poskytuje dvojnásobný výkon a vydrží čtyřikrát déle než běžný typ.

Některým nabíječkám může trvat i několik hodin, než baterii plně dobijí, což musíte mít na paměti během plánovaní práce. Pokud nechcete tak dlouho čekat, zvažte koupi “chytré nabíječky”. Ta pracuje mnohem rychleji a navíc umí regulovat přívod energie ve chvíli, kdy je baterie už plně nabitá, čímž prodlužuje její životnost.

Další inovací je autopřevodovka, která zlepšuje výkon a prodlužuje životnost vrtačky. Automaticky totiž upravuje nastavení otáček i točivý moment do optimálních hodnot. Ušetříte čas a navíc už nebudete muset odhadovat, který rychlostní stupeň právě potřebujete.