1. Větrejte jen v noci nebo brzy ráno

Abyste ochladili byt, větrejte pouze v noci nebo brzy ráno a přes den slunci přístup odepřete pomocí zatemňovacích závěsů. Pokud jste navíc majiteli hliníkových žaluzií, máte vyhráno. Tepelné vlastnosti tohoto materiálu totiž plní funkci ochrany před sluncem. V noci je ale nezapomeňte vytáhnout nahoru, aby dále neohřívaly byt.

2. Vyměňte hřejivý textil za lehký

Deky, froté prostěradla, koberce nebo teplé povlečení vyměňte za vzdušný a lehký textil, jako je například len, který má skvělou vlastnost, že v létě chladí, a v zimě naopak hřeje. Navíc odpuzuje prach. Stejně tak koberce nebo kožešiny ukliďte na letní sezónu z bytu a choďte po podlaze klidně naboso.

3. Mokrý závěs

Osvěžení přinesou i mokré závěsy. Nejen že místnost ochladí, ale také zvlhčují suchý vzduch. Vymáchejte tedy závěsy ve studené vodě a dobře je vyždímejte. Praktické je použít praní na krátký program. Závěsy tak budete mít vyprané, mokré a vyždímané. Pokud nechcete závěsy namáčet, použít lze také rozprašovač a pravidelně je rosit. Namočit můžete také prostěradlo a přehodit ho přes okno. To zabrání slunečním paprskům ve vniknutí do místnosti.

4. Napusťte vodu do vany nebo do dřezu

V koupelně a v kuchyni si můžete pomoci od horka tím, že napustíte vanu, umyvadlo nebo dřez asi 1 cm studené vody a necháte ji teplem vypařovat a zvlhčovat místnost. Dosáhnete tím pocitového ochlazení místnosti.

5. Použijte kostky ledu

Dalším spolehlivým tipem jsou kostky ledu. Dejte je do misek a misky pak rozestavte po obvodu místnosti. Postupným rozpouštěním ledu se vzduch v pokoji ochladí. Pokud máte větrák, postavte misku s kostkami ledu před něj a nechte ho rozhánět studený vzduch po místnosti.

6. Vypněte spotřebiče

Pokud je to možné, vypněte počítač, televizi či jiné spotřebiče a sporák používejte jen v nezbytných případech. Elektrické přístroje vydávají teplo a mohou tak teplotu v místnosti zvýšit až o pár desetin stupňů.

Zdroj: Alza.cz, Nejlepsi-nabytek.cz