Na co všechno před nástupem arktických mrazů, které se k nám rychle blíží, nezapomenout?

Vylijeme a vypustíme vodu

Zkontrolujeme všechno, co by mohlo popraskat nebo se jinak poškodit. Všechny keramické a porcelánové nádoby, které na terase nebo zahradě zapomeneme s trochou vody, mohou v silném mrazu prasknout. Platí to hlavně pro velké květináče. Hůř můžeme dopadnout s vodovodními trubkami, zkontrolovat je nutné přívod vody na zahradu. Přívod vody ven na fasádu je potřeba uvnitř domu vypnout a potom teprve vypustit její zbytek z trubek. Sice to děláme před nástupem zimy každoročně, ale mohli jsme letos zapomenout, protože doposud nás zima jen zlehka poškádlila. Pokud se to stalo, vodu sice zavřeme, ale s vypouštěním bude problém, protože v trubce vedoucí ven ke kohoutku na fasádu nebo na dvůr bude už voda zamrzlá. Někdy pomůže nahřát fasádu teplometem.

Průvan kolem oken a dveří

Protože je venku už teď mrazivo, můžeme cítit ledový průvan kolem některých okenních křídel a vstupních dveří. Jako první pomoc pomůže pěnové těsnění. Koupíme ho velké kolo, nešetříme, v některých místech ho možná budeme potřebovat nalepit vedle sebe nebo na sebe dvě řady. Oblepíme dveřní křídlo, zavřeme dveře a tam, kde bude třeba, ještě těsnění přidáme. Už tahle rychlá procedura pomůže: únik tepla se radikálně sníží, uvnitř bude tepleji a elektrické hodiny se přestanou zběsile otáčet. Jako další, ne příliš elegantní řešení, ale účinné a prověřené, je složit deky k balkonovým dveřím. Teplo udrží meziokenní rolety, a pokud máme ty venkovní, na noc je to ideální.

Rychlá první pomoc

Zavěšením silného závěsu na přišroubovanou stropní lištu můžeme rychle v zádveří zamezit foukání ledového vzduchu při každém otevření vstupních dveří, který se pak šíří celým bytem.

Aby domácí miláčci nemrzli

Problém může nastat s kočičími dvířky, tudy bude proudit ledový vzduch, nejlepší je na čas je zrušit a kočkám ustlat doma. Psí boudy ještě více zateplíme, přidáme více suchého sena nebo slámy, ne tkaninu, ta by mohla navlhnout. V extrémních mrazech ale vezmeme pejsky dovnitř.

Zásoby ve sklepě

V ohrožení se mohou ocitnout také zásoby ve sklepě nebo sklípku. Jablka i brambory mohou namrznout, zavařené kompoty a okurky popraskat, pokud by stály třeba na polici v lehkém zahradním domku. Dveře od sklepů, hlavně starých sklípků v zahradě, by se měly utěsnit a opatřit zevnitř polystyrenovou deskou, kterou natlučeme na dveře. Bedničky s jablky a brambory se mohou přikrýt slámou. Sklep v suterénu asi nepromrzne, zkontrolujeme ale, jestli tam (stejně jako na půdě nebo v jiných nepoužívaných prostorách) není někde pootevřené okno. Ve spíži bude mnohem větší zima, mohou se sem přesunout věci z ledničky, které podle potřeby snížíme výkon.

Kůlny a zahradní chatky zamrznou

V těch sice většinou nemrzne, ale teď asi bude. Všechny uskladněné věci, kterým mráz vadí, by měly dočasně putovat třeba v přepravce do spíže nebo teplé garáže. Stejné je to s oleandry, které máme zazimované někde, kde je minimálně kolem nuly, ale mráz pod 5 °C je může poškodit, je tedy třeba najít jim teplejší místo.

Foto: www.thinkstock.cz