Věděli jste, že dospělá blecha snese za den až neuvěřitelných 40 vajíček? Nejvíce jich najdete tam, kde se kočka zdržuje nejčastěji. Je tedy třeba zkontrolovat kočičí pelíšky i škrabadla.

U nás se vyskytuje převážně blecha kočičí. Kočky může ale napadnout i blecha psí, králičí, ježčí a další druhy. Dospělé blechy se živí krví. Po napití začne samička zhruba za den a půl klást vajíčka s lepivým povlakem. Vajíčka se pak zachytí na srsti a poté odpadnou. Tímto způsobem se snadno rozšíří po celé domácnosti.

Z vajíček se líhnou larvy zhruba po 5 dnech. Ideálními podmínkami pro jejich líhnutí je teplo, vlhko a přítomnost psů a koček. Při nízké teplotě se vývoj vajíček zpomaluje. Poznávacím znamením přítomnosti blech je jejich trus. Délka života dospělé blechy je asi 9-12 měsíců. Objevují se nejčastěji v srpnu a během začátku podzimu.

Jak poznat, že má kočka blechy?

Blechy na kočce poznáte podle neustálého drbání. Kočka chvíli neposedí, nedokáže odpočívat a chodí sem a tam, protože hledá pomoc. Kousance od blech a následné vykusování způsobuje podrážděnou kůži a strupy.

Jak se zbavit blech?

Nejdříve začněte s hubením dospělých blech. Všechna místa, kde se kočka pohybovala, důkladně prohlédněte a blechy rozmáčkněte. Nyní je na řadě odblešení kočky. K tomu použijte vhodný přípravek. Mohou to být například spreje proti blechám, které hubí blechy okamžitě a zároveň působí i jako ochrana před napadením po dobu 1-3 měsíců. Účinným přípravkem je také kapka proti blechám nebo-li spot-on. Řeší jak léčbu, tak i prevenci dalšího napadení blechami s účinností 3-4 týdny. Dalším mohou být obojky proti blechám působící až 7-8 měsíců. Kromě dospělých hubí i nevyvinutá stadia blech, tedy vajíčka a larvy.

Poté, co se zbavíte dospělých blech, přichází na řadu vajíčka a larvy. Prohlédněte tedy znovu místa, kde jste našli nejvíce skákajících blech, a zlikvidujte je. Pokud to neuděláte, za několik dní máte blechy v domácnosti znovu.

Našli jste bleší trus? Znamená to, že s vámi doma pořád bydlí dospělí jedinci. Veškerý textil, který doma máte, vyperte v pračce na co nejvyšší teplotu. Poté ho ještě vyžehlete napařovací žehličkou. Nezapomeňte také vyčistit koberce, čalouněný nábytek a matrace. Na vyčištění použijte vysavač. Nejvíce blech a vajíček najdete v pelíšku nebo na škrabadle. Pro úplné zbavení blech doporučujeme provést dezinfekci celého domova pomocí speciálních přípravků na blechy, které jsou určené na povrchy.

Zdroj: Benu.cz, Metropolevet.cz