Zvuk neprostupuje pouze samotnými dveřmi, ale hodně zranitelnými místy jsou těsnění a prahy. Zkrátka k zajištění ticha je nutné odhlučnit všechny komponenty dveří. Existuje hned několik způsobů, jak odhlučnit dveře, a my se dnes podíváme na ty nejefektivnější a zároveň nejjednodušší na realizaci.

1. Akustická deska

Nejlepším ze způsobů, jak utěsnit dveře proti hluku, je použití akustické desky a potahové látky na ni. Nejenže pomůže s ještě efektivnější zvukovou izolací, ale zároveň dodá odhlučněným dveřím na estetičnosti. Primárně se snažte desku nainstalovat na stranu dveří, ze které se zvuky šíří. Chybu samozřejmě neuděláte ani oboustrannou montáží akustické desky, tím se dokonce ještě zvýší efektivita pohlcování zvuků, avšak celá instalace se logicky prodraží.

A jak se akustické desky montují? Vysaďte dveře z pantů a podle jejich tvaru vyřízněte lisovanou akustickou desku s ponechaným prostorem na kliku a zámek. Poté přes desku natáhněte potahovou látku s 10cm přesahem a připevněte ji ze zadní strany pomocí hřebíků. Desku s potahem pak připevněte lepidlem ke dveřím a rohy pro jistotu ještě ukotvěte vruty. Vruty můžete použít i na boční okraje (stačí 2-3 na každé straně).

2. Izolační páska

Než začnete odhlučněné dveře s akustickou deskou nasazovat zpět na panty, je potřeba odhlučnit i jejich další slabá místa, řeč je zejména o prostoru mezi dveřmi, zárubněmi a prahem. Toho dosáhnete pomocí izolační pásky, kterou nalepíte po celém obvodu dveří. Důležité je tuto pásku lepit v místech, kde dveře dosedají do rámu. Jedná se o nejefektivnější způsob, jak utěsnit vchodové dveře.

3. Odhlučněné dveře

Pokud vám kombinace akustické desky a izolační pásky z nějakého důvodu nevyhovuje, pořiďte si kvalitní odhlučněné dveře. Mezi jejich hlavní přednosti patří protihlukové izolace (některé dokáží pohltit zvuky nad 40 dB) a tepelně izolační vlastnosti. Dále lze na trhu sehnat i bezpečnostní odhlučněné dveře, jenž se postarají o to, že se k vám jen tak nikdo nevloupá.

Zdroj: homago.cz, bydlemebezpecne.cz