Každý týden drhnete toaletu nejrůznějšími odstraňovači vodního kamene, wc gely a dalšími prostředky, ale vodní kámen se i přesto neustále vrací? Na vině je zřejmě tvrdá voda. Nejhůře jsou na tom uživatelé studniční vody v lokalitách s vápencovým podložím a v krasových oblastech.

Co je vodní kámen?

Nejprve si povíme, co je vodní kámen. Je to usazenina z vápenatých a hořečnatých solí rozpuštěných ve vodě. Jedná se o povlak, který se objevuje například ve varné konvici, pračce, na nádobí, obkladech i v potrubí. Zkrátka všude tam, kde dochází ke kontaktu s vodou. Čím tvrdší vodu máte, tím více vodního kamene se bude v toaletě usazovat. Základní složkou vodního kamene je uhličitan vápenatý. Vzniká při pozvolném uvolňování minerálů z vody. Jeho barva je bělavá, až červeno-šedá.

Jak poznat tvrdost vody?

Tvrdost vody můžete otestovat testovacím páskem, který zakoupíte v internetových obchodech. Ten na 2 vteřiny namočte do vody a poté nechte okapat. Po 1 minutě se vám zbarví na růžovou barvu. Podle počtu růžových políček na pásku určíte dle návodu stupeň tvrdosti vody.

Jak vyčistit vodní kámen z toalety?

Pokud chcete odstranit velké znečištění toalety, vyberte z mísy vodu a nalijte dovnitř litr octa. Ten pak nechte působit přes noc. Pokud chcete dosáhnout ještě lepšího účinku, ocet před použitím zahřejte. Při běžném úklidu aplikujte ocet po celé míse (i pod okrajem), nechte ho krátce působit a opláchněte. Stejně můžete použít i roztok kyseliny citronové.

Na čištění toalety od vodního kamene lze využít i jedlou sodu. Půl hrnku jedlé sody rozetřete po míse a poté polévejte octem. Chytrým řešením je přelít ocet do rozprašovače. V mžiku začne probíhat chemická reakce a směs sody a octa začne šumět. Takto nechte působit 30 minut a poté setřete mísu a opláchněte vodou.

Na trhu najdete i spoustu chemických přípravků určených na odstraňování vodního kamene. Chemický prostředek se jednoduše nalije do mísy a nechá působit. Při výběru se ale vyhýbejte čističům s chlornanem sodným, který je sice účinný, ale může způsobit postupné naleptávání keramiky toaletní mísy.

Zdroj: ireceptar.cz, chytre-bydleni.cz