Proč je důležité pravidelné odvápnění kávovaru? Odstranění vodního kamene byste měli provádět pravidelně, protože vodní kámen usazený na topných spirálách zpomaluje ohřívání vody. Dochází tak ke zvyšování spotřeby energie, v horším případě může dojít až ke zničení tepelné ochrany kávovaru. To však není jediný důvod. Na usazeném vodním kameni se totiž rády usídlují zdraví škodlivé bakterie.

Jak často odvápňovat kávovar

Moderní kávovary vás sami upozorní na potřebu odstranění vodního kamene. Pokud ale máte starší nebo jednodušší model, musíte na odvápnění kávovaru myslet sami. V úvahu berte frekvenci používání kávovaru a tvrdost vody. Čím je tvrdost vody vyšší, tím častěji byste měli kávovar odvápňovat. Obecně se doporučuje provádět odvápnění každé 3 měsíce. V případě, že kávovar užíváte velmi často a voda ve vaší domácnosti je tvrdá, odstraňujte vodní kámen klidně každý měsíc.

Zdroj: Youtube

Čím odvápnit kávovar

K odvápnění kávovarů se běžně používají chemické prostředky stejné značky, jako je kávovar. Pokud je ale nemáte po ruce, vystačíte si ve většině případů s běžnými potravinářskými surovinami, které práci odvedou stejně dobře.

Ocet nebo jedlá soda

Při odvápnění vám efektivně pomůže jedlá soda nebo obyčejný ocet. Pokud chcete použít jedlou sodu, rozmíchejte jednu lžíci v 1 litru teplé vody. V případě, že chcete použít ocet, smíchejte 1 litr vody s přibližně 250 ml octa.

Připravenou tekutinu nalijte do zásobníku na vodu a dále je postup podobný jako při čištění chemickými prostředky. Zapněte kávovar a vyčkejte, než proteče přibližně polovina obsahu zásobníku. Nechte přístroj cca 30 minut odstát a poté jej opět zapněte, aby protekl zbytek kapaliny. Nakonec 2 až 3x propláchněte kávovar čistou vodou.

Zdroj: alza.cz, expert.cz