Pod slupkou se nachází nejvíce vitaminů, a proto v některých případech není ideální se slupky na některých potravinách zbavovat. Například domácí salátová okurka obsahuje se slupkou mnohem více vitaminu C a chlorofylu než oloupaná. Mezi další klasické druhy zeleniny, jejichž slupka při vaření krásně změkne a udrží dužinu pohromadě, je lilek, cuketa nebo dýně. S loupáním naopak neváhejte v případě citrusových plodů.

K loupání používejte keramickou škrabku nebo nůž. Kovový materiál narušuje strukturu slupky a pomáhá oxidaci, při které se vytrácí velké množství vitaminů a minerálních látek. Jak ale oloupat potraviny, abyste při tom nestrávili mládí? Zde máte pár osvědčených triků.

Jak oloupat česnek

Potřebujete oloupat velké množství česneku? Rozdělte je na stroužky a ve slupce je vhoďte do uzavíratelné sklenice. Poté se sklenicí třeste, dokud se slupky ze stroužků třením nesvléknou. Pak už jen stačí vybrat ze sklenice čisté stroužky.

Jak oloupat brambory

Brambory opláchněte a poté nařízněte po celém obvodu tak, abyste slupku pomyslně rozdělili na dvě části. Po uvaření je nechte vychladnout a slupku z nich snadno stáhněte.

Jak oloupat rajčata a broskve

Slupku ve spodní části rajčete nebo broskve jemně nařízněte do kříže a na jednu minutu vložte do vroucí vody. Poté jej vyjměte, nechte zchladnout v ledové vodě a slupku nožem stáhněte.

Jak oloupat mandle

Mandle vložte do hrnce, zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odmočit nebo je 2 minuty povařte. Poté mandle snadno ze slupky vyloupejte rukou.

Jak oloupat lískové oříšky

Lískové oříšky rozprostřete na plech a vložte je na 5 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Teplem se začnou pražit, rozvoní se a začnou lehce tmavnout. Po 5 minutách plech vyndejte, oříšky přesypte do utěrky a ještě teplé je v ní promněte. Tímto způsobem je zbavíte slupky.

Jak vyloupat granátové jablko

Oloupejte granátové jablko tak, aniž byste zaneřádili celou kuchyň. Připravte si hlubší misku se studenou vodou, jablko rozdělte na čtvrtky a semínka vyloupejte pod vodou.

Jak oloupat zázvor

K oloupání zázvoru použijte lžíci. Díky tomu oloupete pouze tenkou vrstvu slupky a výrazně tak zredukujete odpad, který byste udělali, kdybyste zázvor loupali nožem.

Zdroj: ireceptar.cz, eta.cz