Bydlíte v panelákovém bytě, kde místnosti nejsou zrovna velké? Přifouknout se bohužel nedají, ale můžete je pomocí jednoduchých triků alespoň opticky zvětšit. Jak na to?

1. Vsaďte na světlé barvy

Barvy dokážou ovlivnit náladu, ale i vizuálně proměnit prostor. Jejich správným použitím a volbou odstínů můžete prostor zvětšit, zmenšit, zúžit i zvýšit. Pokud chcete místnost opticky zvětšit, použijte světlé či pastelové odstíny. V případě, že chcete naopak pokoj zmenšit, zvolte tmavé barvy. Chcete-li pokoj opticky rozšířit do šířky, zvolte tmavou barvu podlah a stěny vymalujte na bílo.

2. Použijte zrcadla

Nejznámějším optickým klamem jsou zrcadla. I když se zdají být nepraktická, protože se musí často udržovat, zvětší pokoj až o polovinu. Zrcadla můžete pověsit na zeď místo obrázků nebo jimi osázet šatní skříně v ložnici. Instalovat je lze také na dveře. Podobně poslouží také lesklé plochy, jako jsou nábytková dvířka nebo kovové prvky na svítidlech.

3. Světlo je základ

Neschovávejte okno za závěsy, neobklopujte ho mohutnými rostlinami, ani je nezaclánějte nábytkem. V malých místnostech dostatek přirozeného světla vykouzlí opravdové zázraky. Vyhrajte si také s umělým osvětlením. Nejvhodnější jsou svítidla s možností regulace, u kterých nastavíte vhodnou intenzitu světla. Každá zóna místnosti by měla být osvětlena zvlášť.

4. Drobné vzory

Textilní i jiné doplňky, jako jsou dekorativní polštářky, plédy, závěsy nebo koberce, zvolte spíše s drobnými jemnými vzory. Na ty výrazné si dejte pozor. Čím větší vzory na tapetách nebo tkaninách vyberete, tím menší bude místnost vypadat.

5. Jednolitá podlaha

V malém bytě zvolte jednolitou podlahu bez vzorů a tu položte všude. Je jedno zda to budou dlaždice, koberec nebo plovoucí podlaha. Díky jednotné podlaze byt sjednotíte a opticky zvětšíte. Berte ale na vědomí, že podlaha by měla být vždy o pár stupňů tmavší než barva stěn.

6. Nábytek

Další příčinou, proč místnost vypadá menší, je nevhodně zvolený nábytek. Vyhněte se robustním masivním obývacím stěnám, stolům nebo knihovnám. Ty se hodí spíše do velkých pokojů. Vyberte spíše minimalistické nižší a vzdušné kousky na nožičkách. Praktický je také multifunkční nábytek se spoustou tajných úložných míst.

7. Zbavte se příček

Základní pravidlo malého bytu zní: Lepší jeden vzdušný prostor než 3 malé místnosti. Pokud máte v bytě příčky, kterých se můžete zbavit, udělejte to! Velkou místnost pak můžete rozčlenit do zón, které se mohou nacházet v rámci jedné velké místnosti. Jednotlivé zóny pak můžete rozčlenit pomocí nábytku.

Zdroj: Dante.cz, Homeincube.cz