Z bambusu se vyrábějí nejen rohože, okenní rolety a zástěny, ale také postele, sedačky a komody. Jde o široce využitelný materiál, který přes svou lehkost oplývá až nečekanou trvanlivostí. Tím, že bambusová stébla rostou rekordní rychlostí, jejich těžba neznamená zátěž pro přírodu jako kácení lesů.

Bambusový nábytek dodává interiéru nádech asijských zemí i přírodní a odlehčený dojem. V létě ho využijete i na terasách a balkonech; není problém ho uzvednout a přenést z místa na místo. Zvláště ve venkovním prostředí si však bambus vyžádá zvláštní péči.

Obecně se nedoporučuje výrobky z bambusu lakovat: stvoly se vlivem střídání teplot rozpínají a celistvá vrstva laku by popraskala. Vhodnější je proto použít olej, a to nejlépe takový, který je určený přímo k ošetření bambusu - například Osmo ochranný olej na bambus. O použití olejů určených pro klasické dřeviny se raději poraďte s výrobcem.

Olejování bambusového nábytku není náročné, chce to jen kapku trpělivosti, protože přírodní bambus má nerovný povrch. Aby se olej dostal do všech záhybů, je třeba použít menší, řidší štětec a dát si na práci záležet.

Dřevokazný hmyz se o bambus nezajímá, mnohem větší hrozbou jsou pro tento materiál vysoké teploty a UV záření, jejichž vlivem stébla sesychají a šednou. V interiéru bychom bambusové výrobky neměli stavět poblíž radiátorů, pro venkovní využití pak bude nutné ošetřit je olejovým nátěrem s UV faktorem. Nátěr by se měl opakovat minimálně jednou za tři roky. K průběžné údržbě ošetřeného nábytku bude stačit jen navlhčený hadřík.