Kovovou branku očistěte

Z kovových částí plotu nejprve pomocí ocelového kartáče odstraňte nepřilnavé nátěry, odlupující se vrstvy a veškeré stopy rzi,“ radí Radek Kříž, technický poradce značky Balakryl. Povrch musí být dále pečlivě očištěný, odmaštěný a omytý.

Aplikujte antikorozní nátěr

Aby kovová branka vypadala jako nová co nejdéle, natřete ji nejprve základní antikorozní barvou, která ke kovu dokonale přilne a ochrání ho před korozí. Barvu před použitím dobře rozmíchejte a naneste ji ve dvou vrstvách s odstupem 6 hodin. Poté použijte opět ve dvou vrstvách vrchní barvu.

Připravte si povrch dřeva

I dřevěná plotová prkna je třeba nejprve řádně očistit. Jejich povrch musí být suchý, hladký, zbavený starých nepřilnavých nátěrů, mastnot a pryskyřice. Dřevo nejprve zbruste pomocí brusné houby. Poté povrch dřeva omeťte od prachu. Pokud jste starý nátěr odstranili až na původní dřevo, použijte na prkna plotu nejprve fungicidní napouštědlo.

Na dřevo lazuru, nebo krycí barvu?

Při výběru vrchního nátěru nejprve zvažte, zda chcete u svého dřevěného plotu zachovat přírodní vzhled, nebo ho oživit barevným nátěrem a sladit ho například s fasádou domu nebo vybavením na zahradě. V prvním případě aplikujte tenkovrstvou lazuru Balakryl Dixol, která zvýrazní kresbu dřeva, dodá mu lehký barevný nádech a ochrání ho před pronikáním vody a UV zářením.

Pro natírání plotu zvolte plochý štětec ze směsi syntetických a přírodních štětin. Do barvy namáčejte vždy jen špičku štětce, aby vám při natírání barva nestékala po ruce. Neředěnou lazuru nanášejte po směru vláken dřeva ve 2 vrstvách s odstupem 1–2 hodin. „Mezi jednotlivými vrstvami doporučuji nátěr přebrousit jemným brusným papírem. Dejte pozor, aby teplota podkladu a okolí neklesla pod 10 °C,“ radí Radek Kříž.

Dokonale sladěný plot

Pokud jste se rozhodli plotu dodat barevný nátěr, zvolte univerzální vrchní barvu Balakryl UNI, kterou lze natónovat až do 20 000 barevných odstínů. Plot natřete ve 2–3 vrstvách s časovým odstupem 4–6 hodin. V případě, že chcete, aby některé části plotu zůstaly nenatřené, zakryjte je krycí páskou. Nátěr Balakryl UNI rychle schne, dobře se roztírá, dobře odolá povětrnostním vlivům a dřevu dodá hladký matný vzhled. Bezprostředně po aplikaci barvy opatrně sloupněte krycí pásku.