Zdobení vajíček patří mezi nejznámější velikonoční tradice. Jedná se o tradici starou přes dva tisíce let, která symbolizuje hojnost, plodnost a nový život. Můžete zvolit některou z klasických technik nebo vsadit na vlastní fantazii a využít materiál, který máte zrovna k dispozici. Několik možností, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka, najdete níže.

1. Vajíčko zdobené bavlnou

Máte doma skříňku plnou starých bavlnek, provázků nebo vlny? Pak je pro vás tato technika jako stvořená. Na zdobení budete potřebovat pouze vajíčka, tekuté lepidlo a bavlnku. Nejdříve lepidlo zřeďte s trochou vody a natřete jím vajíčko. Pak vezměte bavlnku a postupně začněte obmotávat vajíčko dokola, dokud nebude vidět ani kousek skořápky. Bavlnky můžete i různě kombinovat.

2. Zdobení voskem

Rozpusťte si voskovky například v prázdných kalíškách od čajových svíček na aromalampě. Do pastelek zapíchejte špendlíky - se skleněnými hlavičkami pro silnější linky nebo klasické kovové špendlíky pro tenké linky. Voskovky nechte úplně rozpustit a ještě chvilku prohřejte. Poté špendlíkovou hlavičku na chvíli ponořte do rozpuštěného vosku, aby se i ona prohřála. Pak už jen stačí malovat motiv, jaký chcete.

3. Malování akvarelem

Pro milovníky klasického malování je vhodnou technikou malba akvarelem. Na uvařená nebo vyfouklá vajíčka si tužkou nakreslete požadovaný obrázek a následně jej začněte vybarvovat akvarelovými barvami. Po zaschnutí můžete obrázky doladit ještě fixami. Výsledky určitě ještě přelakujte, aby se barvičky dokonale zafixovaly.

Zdroj: Youtube

4. Ubrousková technika

Technika polepování ubrousky se dá uplatnit nejen při zdobení květináčů či krabiček, ale také při zdobení vajíček. Jednoduše si vyberte ubrousky s hezkými obrázky, vystřihněte je a nalepte na vajíčko. Výsledný vzhled určitě opět přelakujte.

5. Přírodní barvení vajíček

Barvit vajíčka nemusíte chemickými barvami. Využít můžete zeleninu a koření, které vyvaříte, a ve vývaru pak vajíčka vykoupete a obarvíte. Pokud chcete docílit modré barvy, využijte řepu. Žlutou barvu můžete získat použitím kurkumy nebo šafránu. Chcete-li oranžovou barvu, vyvařte žluté cibulové slupky.

Zdroj: biano.cz, nasezahrada.com