S nákupem aku nářadí musíte změnit své zvyky. Nejde jen tak na zimu zastrčit nářadí do regálu a na jaře ho vytáhnout a pokračovat v práci, jak tomu bylo u strojů do zásuvky. I tohle nářadí potřebuje péči (čistit a mazat) a s akumulátory se musíte naučit žít. Když o ně nebudete správně pečovat, jejich kapacita prudce klesne a tu nejdražší část stroje si budete muset kupovat novou.

Jak se o ně starat?

Důležité je, že všechny typy akumulátorů jsou náchylné na přebíjení (tedy nabíjení již plného akumulátoru stále vysokým proudem) i podbíjení (známé – „tyhle dva šrouby ještě dáš“). Akumulátory by se měly nabíjet na kvalitních nabíječkách, které omezují nabíjecí proud u konce doby nabíjení, a při prvních známkách vadnutí výkonu raději vyměňte zdroj.

Druhy akumulátorů:

Druhy akumulátorů:

Nikl-kadmiové (Ni-Cd)

Zásadní nevýhodou těchto akumulátorů je jejich nízká kapacita a paměťový efekt. To znamená, že podbíjení i přebíjení jim opravdu nedělá dobře. Ovšem pokud se o ně staráte tak, jak máte, zůstávají dlouho se stejnými vlastnostmi a pomalu stárnou.

Nikl-metal-hybrid (Ni-MH)

Hlavní nevýhodou je jejich samovybíjení. Když nejsou dlouho používané, rychle ztrácí svůj náboj. Také mají paměťový efekt.

Lithium-iontové (Li-Ion)

Při menších rozměrech a hmotnosti mají větší kapacitu, netrpí paměťovým efektem. Čím však trpí víc je podpětí, tedy ty „poslední dva šrouby“.

Při skladování nenabíjejte akumulátory naplno. Ideální je nabití kolem 60 % kapacity. Stejně tak nenechávejte akumulátory dlouho vybité. Podbití může akumulátor zcela zničit.

Skladujte je v suchu a mírném chladu. Ideální je teplota mezi 5 a 15 stupni. Drobná pomůcka je, že akumulátory byste měli dávat do stejné teploty jako přezimující barvy. Při práci nenechávejte nářadí na sluníčku. Při teplotách přesahujících 30 °C může ztratit skoro polovinu své kapacity.

Tipy na aku nářadí:


Akumulátorový šroubovák nebo zahradní sekačku zná každý. Ale akumulátory se dostávají i do dalších strojů a zařízení. Například značka Kärcher představila celou velkou řadu akumulátorových strojů, které často překvapí. Z nabídky vybíráme například křovinořez Kärcher BCU 260/36, který dokáže bez námahy řešit náročné úkoly, jako je odstraňování tvrdého porostu.

Další technikou, která se může hodit, je akumulátorová wapka. K čemu může být? Používají ji například cyklisté, když jedou na závody. Je kompaktní, dostatečně výkonná a na jeden kbelík vody lze snadno umýt od špíny celé kolo. Když jsme už u té vody – také vás nebaví tahat prodlužovačku k sudu, když chcete zalévat vodou z okapu? Akumulátorové čerpadlo to vyřeší. Navíc o všechny akumulátory se stará přesná elektronika - hlídá stav baterie a dokáže zamezit jejímu přetížení, přehřátí, nebo naopak hlubokému vybití. Baterie jsou vybaveny přehledným LCD displejem a technologií reálného času, díky které je vždy vidět aktuální kapacita baterie v procentech, během práce je na displeji zobrazen zbývající čas výdrže baterie v závislosti na připojeném zařízení a při nabíjení zbývající čas do plného dobití baterie, to vždy na minutu přesně.


Ideálním pomocníkem pro prořez stromů nebo občasné nařezání polínek je pak akumulátorová pila. Například Hecht 9940 má 40V elektromotor, který zajistí relativně tichý provoz, při řezání nerušíte sousedy, zároveň nejste omezeni přívodními kabely. Pila je samozřejmě vybavena všemi bezpečnostními prvky jako běžné benzínové nebo elektrické pily. Nechybí tedy bezpečnostní brzda nebo ocelová zubová opěrka. Mazání řetězu je automatické. Pila je vybavena lištou o délce 35 cm, napínání řetězu je prováděno pomocí otočného prvku na krytu řetězovky - není třeba žádné nářadí.


A teď něco jemnějšího. Rádi tvoříte? Používáte tavnou pistoli? Tak to vás bude zajímat její akumulátorová verze, se kterou můžete začít pracovat kdykoli, kdekoli, aniž byste museli hledat zásuvku. Lepicí tavná pistole Fieldmann FDTP 2204-A disponuje akumulátorem Li-Ion 4 V o kapacitě 1500 mAh, který zajistí jak absolutní pohodlí při práci, tak nahřátí za 90 sekund. Lepicí aktivita je 1,5 g/s při teplotě 170 °C. Nabíjení baterie přes USB sice trvá 2 až 3 hodiny, ale výhodou je, že ji lze dobíjet kdykoliv, aniž by se snižovala její kapacita.