Dřevo je praktické, krásné a tradiční. Nejen vařečky a prkénka, ale také dřevěné misky, pohárky a tácky působí velmi dekorativně a mnoho z nás si vaření či servírování bez nich neumí a nechce představit. Jak však docílit toho, aby nám dřevěné nádobí zůstalo dlouho hezké, nepopraskané a hygienické?

Dřevo proti plastu

Otázka hygieny v kuchyni je věc, kterou řešíme dnes a denně, a to vede řadu lidí k tomu, že před dřevěným nádobím dávají přednost plastovému v domnění, že vaření s ním je hygieničtější. Speciálně při úpravě ovoce, zeleniny nebo masa mohou na prkénkách či vařečkách zůstávat zbytky potravin, které se mohou stát nosiči nebezpečných bakterií.

Domněnka, že plastové nádobí je hygieničtější než plastové, je mylná. Dřevěné nádobí dokáže vzhledem ke svému organickému původu lépe bojovat s těmito bakteriemi než nádobí plastové. Je však pravda, že pokud je nádobí rozpraskané či pořezané, mohou se ve škvírách bakterie lépe usazovat a také údržba je mnohem složitější.

Dodržujte základní péči

Dřevěné nádobí dokáže nánosu bakterií dobře vzdorovat, ale jen do určité míry. Je proto třeba tuto „imunitu“ podpořit správnou péčí. Předně je důležité používat nádobí pouze k tomu účelu, ke kterému bylo vyrobené. Tedy například prkénka jsou určena ke zpracování potravin, nikoli k řezání či krájení jiných věcí (kabely, dráty, plastové materiály apod.). Stejně tak misky by měly sloužit na zeleninu, ovoce, oříšky atd., a nikoli na různý drobný odpad, hračky a další věci.

Dřevěné nádobí zásadně nepatří do myčky. Dlouhotrvající vysoká teplota a vlhkost běžné při mycích procesech jsou pro dřevo velmi škodlivé. Jakmile nádobí použijete, omyjte jej pod tekoucí teplou vodou a použijte mycí prostředek.

Chraňte dřevo před teplým vzduchem

Teplý vzduch způsobuje stárnutí a vysychání dřeva, které vede k rozpraskání a vzniku škvír. Nádobí tedy nikdy nesušte na přímém zdroji tepla, tedy na radiátorech nebo v troubě. Odkládejte jej na odkapávač, aby mohlo rychle proschnout. Nádobí vždy omývejte celé, nikoli jen zašpiněné části, je třeba, aby schnutí bylo rovnoměrné.

Větší a ploché kousky (prkénka, tácky, misky) pokládejte na kratší hrany, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Můžete je během sušení otáčet a před uložením do skříněk či zásuvek zkontrolujte, zda je nádobí opravdu dobře suché. Vlhké nádobí ve skříni, kde není přísun čerstvého vzduchu, se stává domovem mikrobů a zárodků plísní.

Jak odstranit skvrny?

Starší kousky dřevěného nádobí na sobě mohou mít skvrny způsobené hnilobou, která se během let používání může na nádobí objevit. Zbavit se takových skvrn může být obtížné, nicméně není důvod takové nádobí hned vyhodit.

Odolnější nádobí (např. vyrobené z buku nebo břízy) můžete zkusit vyvařit, ale dejte pozor na jeho rozpraskání. Na citlivější nádobí zkuste použít savo, jehož roztokem nádobí omyjete, následně důkladně vytřete a necháte vyschnout. Místo sava můžete použít i ocet nebo citron. Ten ovšem neodstraní velké a hluboké skvrny.

Čas od času je dobré nádobí potřít jedlým olejem, který dodá dřevu přirozenou vlhkost a funguje jako jakási impregnace a ochrana před bakteriemi. Na obyčejné nádobí, jako jsou prkénka nebo vařečky, stačí použít běžný olej, na dekorativní kousky doporučujeme použít trochu olivového nebo ořechového oleje.

Dekorativní nádobí a jeho využití

Kromě klasických prkének, vařeček či obraceček můžete v kuchyni využít misky na salát či koření, dekorativní misky a tácky na různé pochutiny, dřevěné kořenky, slánky nebo pohárky. Jsou nádherné, vyrobené často i z exotických druhů dřev. Je třeba o ně pečovat stejně jako o klasické dřevěné nádobí, potírat je pravidelně olejem a pak se nemusíte bát vkládat do nich i mokré potraviny, jako jsou nakrájené ovoce, naložená zelenina či sýry apod. Jen pravidelně kontroluje, zda se u nich vespodu neusazuje hniloba nebo plíseň, protože ty by mohly nádobí definitivně zničit.