Také plastová okna potřebují údržbu

Údržba plastových oken je nenáročná, ovšem není radno ji zanedbat. Nejzranitelnější částí je celoobvodové kování. Pokud by zůstalo delší dobu nenamazané a neseřízené, může způsobit časem celkovou nefunkčnost okna. A co se myslí tou delší dobou? Těsnění se má ošetřovat jednou za dva roky. A když jste zapomněli nějakou dobu na rámy? Napravíte to s pomocí speciálních emulzí, které vyčistí i silně znečištěný povrch. Na složitější věci povoláme odborný servis. Odborníkovi patří do rukou oprava různých šrámů a škrábanců, odstranění zatavených ochranných fólií, oživení zašlých povrchů a ošetření (zavoskování) starých otvorů po žaluziích.

ČTĚTE TAKÉ:

V hlavní roli Fenosol

Rámy z PVC (bílé, barevné nebo s dřevěným dekorem) nikdy ničím nenatíráme. Běžně je čistíme roztokem saponátu. Bílý plast můžeme oživit intenzivním čisticím a ochranným prostředkem Fenosol. Větší pozornost vyžadují plastová okna potažená renolitovou fólií imitující dřevěné povrchy. Tato okna rychleji podléhají povětrnostním vlivům; pomůže jim ale Fenosol na dekor.

Velmi odolná jsou naopak barevná acrylcolorová okna vyrábějící se nanesením polyakrylátové barvy na bílý okenní rám z PVC. Jsou téměř bezúdržbová, odpuzují nečistotu a stačí je přetřít hadříkem se saponátovým roztokem. Barevná stálost je přitom mimořádná, odolávají i extrémním klimatickým podmínkám, proto jsou vhodná do hor.

Při čištění všech druhů plastových oken se vždy vyhneme hrubým abrazivním prostředkům - pískům, drátěnkám, pastám a podobně. Plastový povrch také mohou poškodit chemické prostředky jako ředidla nebo rozpouštědla.

Jak a s čím na hliníková okna

Pokud jsme se rozhodli pro okna hliníková, ušetříme si v průběhu let hodně práce. Péče o ně je totiž v porovnání s okny dřevěnými a plastovými jednodušší; a týká se to jak čištění povrchu okenních rámů, tak seřizování okenních prvků.

Běžně na rámy použijeme saponátový roztok. K důkladnějšímu čištění a oživení je určen přípravek Fenosol AL emulse (jak název napovídá, tentokrát je to Fenosol na aluminium). Čistí a chrání okna a jiné plochy s povrchem z hliníku přírodního, eloxovaného, lakovaného a práškově lakovaného. Ani na hliníkové rámy nepoužíváme čisticí prostředky s obsahem abrazivních přísad, organická rozpouštědla, ředidla nebo louhy a kyseliny.

A co kování a těsnicí gumy? U běžně využívaných oken postačuje každé dva roky promazat okenní kování a těsnění ošetřit. U dveří a často otevíraných oken se ale doporučuje ošetření každoroční.