Přes léto bývají plavky vystaveny vysoké zátěži; škodí jim snad všechno, na co pomyslíte. Chlorovaná voda, mořská sůl, UV záření, abrazivní zrnka písku i opalovací krém, který na nich nedopatřením ulpí. Stejně tak jim nevyhovuje ani horká voda v lázních či příjemné bahenní koupele. To všechno má vliv na barvu a strukturu materiálu.

Na druhé straně jim škodí i časté praní; do pračky by měly plavky přijít jen několikrát za sezonu. Ideálně je vložte do pracího sáčku a vyperte při teplotě 30 °C bez odstřeďování spolu s dalším jemným prádlem. Mají-li na sobě nějaké ozdoby nebo potisk, před vložením do pračky je obraťte naruby. Tento postup proveďte i na konci sezony, než plavky uklidíte do skříně. Pozor, nepoužívejte aviváž - ta narušuje strukturu a elastičnost vláken.

Plavky by ovšem měly být zbaveny nečistot, soli či chloru po každém koupání. Po příchodu domů je ihned ručně přemáchněte ve vlažné vodě; jsou-li znečištěné, použijte na ně mýdlo s neutrálním pH. Tento podvečerní rituál nevynechávejte, protože nejrychlejší cestou ke zničení plavek je nechat je mokré a zmačkané někde v tašce.

Důležité je také správné sušení. Plavky neždímejte a rovnou je zavěste do stínu, aby samovolně uschly. Nebude to trvat dlouho - čím více elastanu obsahují, tím dříve budou suché. Do sušičky nebo na přímé slunce však plavky určitě nepatří.

  • Tip: Nové plavky před prvním použitím namočte do vlažné vody, do které jste přidali lžíci jablečného octa, a nechte půl hodiny působit. Ocet "zakonzervuje" barvy a vaše plavky díky němu hned tak nevyblednou.