V horku nejvíce trpí staří a nemocní psi, chlupáči s nadváhou nebo malá štěňata. Léto ale nedělá dobře ani malým pejskům, kteří mají tělo posazené nízko u rozpálené země. V létě proto dodržujte především tato pravidla:

1. Psa pravidelně ochlazujte

Své čtyřnohé miláčky ochlazujte vždy postupně, nikdy ne zprudka. Namočte například ručník do studené vody a pejska nebo kočku s ním otírejte. Dbejte zejména na tlapky a bříško, kde se voda udrží nejdéle.

Ať už jdete na procházku, nebo jste s pejskem doma, mějte pro něj také vždy připravenou čistou vodu. Klidně ji během dne několikrát vyměňte. Velmi praktické jsou například fontány na vodu, které plynulou cirkulací pročistí vodu, nebo přenosné lahve s přírodním čisticím filtrem.

2. Na procházku ráno a večer

Na procházku se s pejskem vydejte raději brzy z rána nebo pozdě večer, když už slunce tolik nepraží. Neměli byste ani přepínat jeho síly. Rozhodně chlupáče nenuťte na procházky po rozpáleném asfaltu. V horku raději vyrazte do lesa nebo na polní cesty. Vždy s sebou mějte vodu v lahvi, antiparazitika do přírody nebo klidně i chladicí obleček.

3. Psa nestříhejte

Psa s podsadou nebo hustou srstí nestříhejte, pouze ho pravidelně vyčesávejte. Možná si myslíte, že mu tím ulevíte, ale opak je pravdou. Srst je jako bariéra, která psa chrání před vnějšími vlivy. Má značný vliv i v jeho termoregulaci. U hafana s dlouhou srstí sluneční paprsky neproniknou až ke kůži. Navíc pokud je pěkně vyčesaný, vzduch mu srstí proudí a ochlazuje ho. Pokud ho necháte ostříhat, můžete mu přivést tak akorát přehřátí.

4. Speciální ochrana pro psy bez srsti

V létě by měli zbystřit především majitelé naháčů a nakrátko ostříhaných psů. Srst chrání psa před sluncem i horkem, a když ji nemají, mohou se snadno spálit od sluníčka nebo přehřát. Proto je vždy mažte opalovacím krémem.

5. Pozor na sinice

Také váš pes rád chlemtá z každého vodního zdroje, na který při procházce narazí? Snažte se tomu vyvarovat. Sinice jsou totiž pro lidi i psy zdraví škodlivé, a pes tak může už po pouhém koupání ve vodě se sinicemi utrpět zažívací potíže. Když se pes vody napije, dojde dokonce k otravě, která se projevuje zvracením, dezorientací, kómatem a v nejhorším případě i smrtí. První pomocí při otravě je živočišné uhlí a okamžité vyhledání veterináře.

Zdroj: Svetkrmiv.cz, Elektro-obojky.cz