O psí tlapky byste se měli starat po celý rok, v letním a zimním období jim však věnujte ještě větší pozornost. V létě se vyhýbejte procházkám po rozpálených silnicích a hlavně asfaltu, který se pejskům lepí na tlapky a způsobuje jim velkou bolest. V zimě zase psí tlapky často praskají kvůli nízkým teplotám a do prasklin se tak lehce dostane infekce. Proto psům nejlépe po každé procházce tlapky omývejte a ošetřujte alespoň dětským olejíčkem. Tím také předejdete žaludečním potížím, které mohou nastat, když si pejsek z pacek sám olíže chemické postřiky nebo posypovou sůl.

Jak odstranit asfalt z tlapek?

Přilepil se vašemu pejskovi na tlapky asfalt? Hned jak přijdete domů, namočte tlapku do misky s rostlinným olejem nebo na ni natřete silnou vrstvu sádla. Asfalt na pacce mněte rukou nebo houbičkou do té doby, dokud se neodrolí. Poté už jen tlapku omyjte teplou vodou a očistěte.

Péče o psí polštářky

Psí polštářky jsou citlivé a rychle se vysušují. Proto je kromě omývání vodou ošetřujte také speciálním krémem, sprejem nebo balzámem na psí tlapky. V létě a v zimě je potírejte častěji, klidně i několikrát týdně. Nikdy ale nepoužívejte lidské krémy, protože ty psí packy změkčí příliš a jsou pak náchylnější k poškození. Tlapky natírejte i před procházkou. Balzámy totiž chrání tlapky před škodlivým prostředím a jsou protizánětlivé.

Ostříhejte chloupky

Chloupky, které se nachází mezi polštářky na tlapkách, ostříhejte. Mohou se do nich zaplést kamínky, bodláky nebo sníh a pejskovi se pak špatně chodí a běhá. Na vystřihování chlupů z polštářků si pořiďte speciální nůžky, se kterými odstraníte i jemné chloupky. Mají oblé hroty, takže s nimi pejska neporaníte.

Nezapomeňte na drápky

Nezapomeňte svým čtyřnohým chlupáčům jednou za čas zkrátit drápky. U některých pejsků stačí jednou za rok, u jiných jednou za měsíc. Záleží, jak si je psi sami venku obrousí nebo jak rychle jim rostou. Pokud stříhání zanedbáte, hrozí, že se drápky začnou vytáčet a lámat. Ke stříhání použijte speciální kleštičky na drápky, které ucvaknou drápky rovnoměrně.

Zdroj: superzoo.cz, mall.cz