Péče o trávník je téměř celoroční, neboť jeho sekání začíná s prvními teplými dny v březnu a probíhá až do listopadu. Také během roku je třeba trávník pravidelně zalévat, hnojit a provzdušňovat. Právě provzdušnění vertikutátorem a přihnojení jsou na podzim velmi důležité.

První krok: odstranění listí a sekání

Trávník je třeba sekat pravidelně celou sezonu a na podzim tomu není jinak. Se sekáním končíme většinou v listopadu nebo v době, kdy teploty klesnou na hodnotu kolem 7 °C a zde se ustálí. Tehdy totiž tráva přestává růst. Zbytky z posekané trávy dobře odstraňujeme stejně jako listí spadané ze stromů. Pod nánosy staré trávy a listí se může ve vlhku a temnu tvořit plíseň, jež by napadla a zničila kořenový systém trávníku.

Druhý krok: provzdušnění

Vertikutace na podzim je pro trávník zásadní. Rostlinky trávy potřebují dýchat a země je na podzim těžší, vlhčí a vertikutátorem se do země dostane čerstvý vzduch. Kromě toho tímto procesem odstraníte travní plsť, jež se přirozeně tvoří v každém trávníku. Vzniká z odumřelých rostlin trávy, případně plevele, mechu, ale i zbytků posekané trávy, jež na trávníku zůstanou ležet, a potlačuje správný růst travních rostlin. Travní plsť omezuje schopnost trávníku dýchat, ale také snižuje množství vody a živin, jež se dostanou do země, takže rostliny pak slábnou a nová semena nemohou dobře zakořenit.

Vertikutaci provádíme dvakrát ročně, poprvé v březnu až dubnu a podruhé právě na podzim, ideálně během září. Nejprve trávník posečeme zhruba do výšky 3-4 cm nad zemí a pak teprve provzdušníme vertikutátorem. Máme-li větší plochu, je lepší využít vertikutátor, a to buď na elektrický, nebo benzinový pohon, u malých ploch stačí vertikutační hrábě.

Po vertikutaci zpravidla trávník vypadá velmi zničeně, neupraveně a nevzhledně. Je to však jen dočasný stav, brzy se z tohoto zásahu vzpamatuje a dostane se do krásy. Zejména před zimou, i kdyby se nestihl trávník úplně vzpamatovat, na vertikutaci nezapomínejte. Travní plsť by pod nánosem sněhu mohla způsobit vznik plísní, kterým se ve vlhkém tmavém prostředí daří, a trávník tak velmi poničit.

Třetí krok: hnojení

Po vertikutaci je třeba trávníku dodat živiny, aby se rostlinky rychleji vzpamatovaly a zesílily a aby lépe snesly zimu. Na jaře se trávník přihnojuje hnojivy s velkým obsahem dusíku, aby tráva rychleji rostla, byla silná a měla krásně sytou zelenou barvu. Pro podzimní hnojení je třeba použít speciální hnojivo určené pro chladnější dny. Toto hnojivo obsahuje zvýšený podíl draslíku, který pomůže rostlinám vzpamatovat se po vertikutaci. Travní pletivo vyzraje a trávník lépe přečká zimu.

Pro menší plochy stačí rozsypat hnojivo ručně, na větší plochy je vhodné využít rozmetače, které rozesejí hnojivo rovnoměrně po celé ploše. Doporučená dávka je přibližně 20 g hnojiva na metr čtvereční.

Jiné možnosti provzdušňování

Pro čerstvě založený trávník, v němž rostlinky ještě nezplstnatěly, lze využít i elektrický provzdušňovač, který je vůči trávníku šetrnější než vertikutátor. Lze s ním provzdušňovat trávník i více než dvakrát ročně a můžete jej využít na malé a středně velké plochy.

Pokud se na trávníku nacházejí velké drny či je trávník velmi zatěžován, lze jej provzdušnit tzv. aerifikací. Touto metodou, při které se používá aerifikační válec nebo speciální vidle, se pronikne do větší hloubky než při běžné vertikutaci. Vzniknou při ní větší otvory, jež se následně zasypávají křemičitým pískem, který zeminu odlehčuje. Aerifikace se provádí rovněž dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim.