Vánoční kaktus (Schlumbergera truncata, starší název Zygocactus truncatus) nemá své jméno náhodou. Vykvétá právě v období zimních svátků, pokud má samozřejmě tu správnou péči a dobře načasovaný předvánoční odpočinek. Jeho původní domovinou jsou deštné pralesy Brazílie, a proto je pro něj velmi důležitá správná teplota a vlhkost a dobře zvolené stanoviště. Potom se můžeme radovat z množství něžných květů z dlouhé barevné škály, od bílé, přes žlutou, oranžovou, růžovou, až po červenou či fialovou.

Rostliny můžeme mít v období od jara do podzimu umístěné uvnitř v bytě. Dobře se jim daří, prospívají a rostou, ale v této době nekvetou. Jejich sezona kvetení je právě až v období zimy.

Přibližně 6-8 týdnů před vánočními svátky, respektive před Štědrým dnem umístíme kaktus na temnější chladnější místo, kde se teplota pohybuje okolo 14 stupňů, abychom zabránili předčasnému kvetení. Ideální je chodba nebo podobná místnost, kam se nedostane mnoho slunečního světla.

Také rostlině omezíme zálivku (stačí zalévat 1x za dva týdny, pokud zemina není příliš vyschlá) a raději ji čas od času rosíme. Protože kaktusy pocházejí z deštných pralesů, je jim tento způsob získávání vláhy nejbližší.

Když se na koncích jednotlivých stonkových článků začnou objevovat poupata (zárodky o velikosti 1-2 mm), zvýšíme zálivku na jednou týdně, rostlinu přemístíme na stanoviště s teplotou kolem 20 stupňů a přihnojíme ji hnojivem určeným přímo pro kaktusy. S rostlinou už potom nehýbeme, neotáčíme květináč a nikam ji nepřesouváme, protože rostoucí poupata jsou velmi křehká a náchylná k odlamování a opadávání.

Při vyšší teplotě v místnosti je možné, že vzduch bude sušší vlivem topných těles, a proto je také potřeba zvýšit rosení, aby poupata nezasychala a mohla dorůst a vykvést. Vodu nestříkáme na květy, aby se na nich nevytvořily rezavé až hnědé skvrny, které by způsobily rychlejší uvadání květů a jejich celkově nehezký vzhled.

Když kaktus odkvete, vrátíme jej opět do chladnější místnosti, jejíž teplota však neklesá pod 12 stupňů, a omezíme mu zálivku. Také již dále nepřihnojujeme. Na jaře pak můžeme rostlinu přemístit do bytu nebo po zmrzlých mužích i na venkovní zahradu či terasu, kde může zůstat až do podzimu, pokud teploty nezačnou klesat pod 14 stupňů.

Jednou za tři až čtyři roky je vhodné kaktus na jaře přesadit do větší nádoby. Neodstraňujeme starou zeminu kolem kořenů, jen přidáme ještě nový substrát určený pro pěstování kaktusů.

Vánoční kaktusy lze také velmi snadno množit, a to řízkováním z původní rostliny. Ideálním obdobím je opět jaro (konec února až březen). Od mateřské rostliny uštípneme stonek, který má alespoň čtyři nebo pět článků a necháme ve vodě zakořenit. Sázíme do speciálního substrátu pro kaktusy. Někteří pěstitelé říkají, že je možné zasadit nový řízek přímo do zeminy, kde zakoření. Je však důležité, aby nově rostoucí stonek stál na teplém světlém stanovišti a měl dostatek zálivky, ale aby nebyl přemokřený. Nové, ještě nevyzrálé kořínky by velmi rychle mohly uhnít.