Odstraňujte zálistky

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba u rajčat provádět, je odstraňování zálistků. Jedná se o postranní výhony rašící z paždí listů. Zálistky totiž rostlinu zbytečně vysilují a dalšími listy ji zahušťují. Zmenšují tak její plodivost a oslabená rostlina bývá i náchylnější k napadení plísní. Ideální je tyto postranní výhonky odstraňovat, dokud jsou co nejmenší. Pokud možno, raději je odlamujte, je to šetrnější než odstřihování a navíc docílíte toho, že výhon nenarůstá ihned znovu.

Pozor však! Odstraňování zálistků se provádí pouze u tyčkových odrůd rajčat. Keříčkové odrůdy plodí právě na postranních výhonech, a proto se u nich tyto výhonky neodstraňují.

V boji proti nemocem

Rajčata bohužel bývají náchylná na houbová onemocnění. Pokud na rostlině objevíte první náznaky onemocnění (skvrny na listech v hnědé nebo žluté barvě, zasychání a kroucení listů, podivné skvrny na plodech), okamžitě napadené části rostliny odstraňte. Můžete vyzkoušet jako prevenci zcela nezávadné přípravky zvyšující odolnost vůči padlí na bázi rostlinných olejů. Pokud netrváte na pěstování bio rajčat, můžete vyzkoušet i některé z fungicidů, které bývají poměrně účinnou zbraní.

Při pravidelné zálivce nekropte rostlinu na listy, protože to houbovým onemocněním svědčí. Pokud je rostlina hustě olistěná, otrhejte spodní listy, aby se k ní dostal čerstvý vzduch. Důležité je izolovat listy od vlhkého substrátu. A další z možností je už při výběru odrůd vybírat takové, které jsou odolné proti plísním a dalším nemocem.

Nezapomínejte na hnojení

Rajčata potřebují pro bohatou úrodu dostatek výživy. Velmi ověřené hnojivo pro plodovou zeleninu je ve vodě zkvašený a poté vydatně naředěný zkvašený drůbeží trus. Ten můžete zakoupit i jako tekutý koncentrát, který se přidává do zálivky. V obchodech a hobbymarketech rovněž seženete speciální hnojiva pro rajčata či plodovou zeleninu, důležité je, aby měla zvýšený obsah draslíku. Organická hnojiva však kromě rostlin působí blahodárně i na zdraví a trvalou úrodnost půdy, měla by proto být první volbou.

Rajčata pro zdraví

Rajčata obsahují červené karotenoidní barvivo lykopen, které je podobně jako beta-karoten silný antioxidant, jenž dokáže vázat volné radikály v organismu. Rajčata jsou jedním z nejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie již dnes potvrdily, že u lidí konzumujících více rajčat se snižuje riziko nádorových onemocnění. Dostupnost lykopenu z rajčat pro náš organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků, rajčatového pyré. Zpracováním se sice ztratí část vitaminů, schopnost organismu získat z těchto produktů lykopen se ale naopak zvýší.