Pěstování na záhoně

Většině bylinek vyhovuje slunné stanoviště a nepotřebují příliš výživnou půdu. Samozřejmě existují výjimky a je třeba přihlédnout ke specifickým potřebám konkrétního druhu. Bylinky buď vyséváme na jaře, nebo sázíme už mladé rostliny, které bývají k sehnání po většinu roku. Čerstvě přesazené rostlinky je třeba častěji zalévat, než dobře prokoření, poté nebývají na vláhu příliš náročné.

V průběhu vegetace je vhodné bylinky přihnojovat přípravky pro bylinky – klasická hnojiva obsahují mnoho dusíku a nepodporují tvorbu vonných látek. Také stříhání bylinek, které pěstujeme pro list nebo nať bez květu, je vhodné – sestřižením se rostlina rozvětví a oddálí se kvetení, které není žádoucí (snižuje obsah vonných složek). Pokud pěstujeme bylinku pro květ (například měsíček), sbíráme květy pokud možno každý den a nenecháme rostlinu tvořit semena – ta působí negativně na tvorbu nových květů.

ČTĚTE TAKÉ:

Na podzim přihnojovat přestaneme. Pokud se jedná o vytrvalé rostliny, ostříháme a zazimujeme je.

Pěstování za oknem

Pěstování v květináči je o něco náročnější než ve volné půdě, zase ale máme rostlinky vždy po ruce, dokonce i v zimě, a navíc mohou tvořit úžasnou voňavou dekoraci kuchyně.

Zaprvé je třeba vybrat vhodné druhy k pěstování v nádobě. Některé bylinky (teplomilné, subtropické a tropické druhy) lze pěstovat v pokoji celoročně, jiné (většina u nás pěstovaných) vyžaduje přes zimu vegetační klid, jinak brzy chřadnou. Také je třeba se vyvarovat příliš vzrůstných rostlin, jako je například libeček.

Květináč nebo truhlík vybíráme podle očekávané velikosti rostliny. Můžeme sesadit i několik druhů k sobě, volíme však takové druhy, které se nebudou příliš vytlačovat navzájem (nevhodná je např. máta). Vždy je nutností, aby květináč měl odtokové otvory a podmisku, do které může odtékat přebytečná voda. Bylinky nesnášejí přemokření, proto je nikdy nenechejte stát ve vodě!

Substrát je vhodný lehčí, s větším množstvím mikroprvků a menším množstvím dusíku. K dostání jsou substráty namíchané přímo pro bylinky, nebo použijeme zahradní zeminu s podílem kompostu a vylehčenou pískem nebo perlitem.

K hnojení opět použijeme hnojiva pro bylinky nebo přírodní hnojiva. Nutností je pěstování rostlin co nejvíce na světle, a aby dobře prospívaly, většinou musí být umístěny přímo na okně. Přes vegetační období můžeme bylinky přemístit ven, kde budou prospívat ještě lépe.

Množení bylinek

Mnoho bylinek můžeme množit semeny, převážně jednoleté druhy. Některé druhy ale ze semen rostou příliš dlouho, semena špatně klíčí nebo dokonce vůbec semena netvoří (převážně hybridy, např. máta peprná). V takovém případě můžeme použít řízkování nebo dělení trsů. Řízkováním získáme velké množství rostlin z několika větviček. Je však vyšší riziko, že se řízky neujmou, a také nějakou dobu trvá, než narostou do velikosti vhodné ke sklízení. Dobře se řízky množí většina druhů z čeledi hluchavkovitých, u kterých často stačí nechat je zakořenit ve skleničce s vodou. Zakořenění lze také podpořit použitím stimulátorů běžně dostupných v zahradnických potřebách.

U polštářově rostoucích bylinek nebo u těch, které se množí i z odkopků (např. máta), je nejrychlejším způsobem množení dělení celých trsů. Trs je třeba rychle přesadit nebo alespoň udržovat kořeny zvlhčené. Takto množené rostliny lze sklízet poměrně brzy.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com