Dracény nejsou na pěstování příliš náročné. Pokud je zapomenete zalít, nic se nestane. Snesou spíše sucho než přemokření půdy, které může vést ke hnilobě kořenů. Najděte pro ně u vás doma světlé místo bez přímého slunce, které může spálit jejich listy, a bez průvanu. Nejlépe se jim bude dařit zhruba ve 20 °C, třeba u vás v ložnici. Dracéna bude nejen okrasou, ale také velkým pomocníkem. Dokáže totiž na sebe vázat škodlivé látky jako benzen, formaldehyd nebo xylen ve vzduchu, a tím ho čistí.

A pokud vám nebude stačit jedna dracéna, můžete si ji namnožit na jaře řízkováním. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube

Růst dokáže dracéna opravdu rychle a z malé rostlinky je vcukuletu obrovský, ale poměrně vyzáblý strom. Na síle či šírce jí dodáte zastřiháváním listů či dokonce celých stonků z horních nově narotlých přírustků. Nebojte se, že byste jí vaším uměním se zahradními nůžkami uškodili, naopak tento zákrok snáší dracéna velmi dobře. A vy budete spokojenější, že se koruna utvoří níže.

Dáváte na dracénu dostatečný pozor?

Dejte pozor, aby dracénu neochutnávali vaši domácí mazlíčci nebo malé děti. Jedná se totiž o prudce jedovatou rostlinu. Obsahuje alkaloidy a saponiny, které by citlivějším jedincům neudělaly dobře. Zajímavostí ale je, že kočky dracénu vyhledávají na špatné trávení. V žádném případě ale nedoporučujeme její účinky doma zkoušet.

Zdroje: https://magazin.specialnizahradnictvi.cz, https://ireceptar.cz