Protažitka je pokojovka pro začátečníky, protože péče o ni je vcelku jednoduchá. Jen byste ji neměli nechat vykvést, protože květy nepříjemně voní a vykvetlá rostlina rychle ztrácí na kráse. Gynura dokáže jako dekorace ozvláštnit interiér, především pak Gynura aurantiaca, což v češtině znamená purpurová vášeň. Tento kultivar má hlouběji vykrojené listy, roste spíše plazivě a barva listů přechází od tmavě zelené až do purpurové. Celé rostlině korunují jemné fialové chloupky tvořící fialový kožíšek.

Protažitka se rozrůstá velice rychle, a proto ji musíte pravidelně prořezávat. Řezem si pak vytvoříte dostatek řízků pro množení. Pokud rostlinu nebudete ořezávat, listy nebudou mít pěkný tvar a mohou dosáhnout výšky až 3 metrů. Doporučujeme také zaštipovat nové výhonky, čímž podpoříte větvení rostliny.

Jak pěstovat gynuru

Gynura nemá ráda průvan a miluje teplo. Proto ji nedávejte do místnosti, kde se teplota pohybuje pod 16 °C. To, že je však rostlina teplomilná, neznamená, že byste ji měli vystavovat přímým slunečním paprskům. Dařit se jí bude spíše při rozptýleném světle. Teprve za dostatku světla totiž dosáhneme krásného vybarvení listů, v šeru začne postupně převažovat zelená kvůli chlorofylu. Na přímém slunci pak rostliny pro změnu rychle blednou.

Gynuru zalévejte až tehdy, kdy je zemina proschlá. V žádném případě se nesmí zalévat na chlupaté listy, kterým voda nedělá dobře. V zimě se zálivka musí snížit, aby se zabránilo opadávání listů. Čím nižší teploty, tím méně zálivky. V žádném případě pak se nesmí tyto rostliny mlžit a rosit. Tvořily by se nevzhledné skvrny na listech a listy by dokonce mohly ztrácet svou barvu.

Hnojivo určené pro pokojové rostliny se doporučuje v době vegetace jednou za měsíc. Při nadměrné dávce hnojiva rostliny rostou ještě bujněji a ztrácejí své půvabné charakteristické zbarvení. Gynury prostě nechtějí ničeho příliš.

Na jaře je ideální rostliny opatrně přesadit. Starším rostlinám však stačí výměna vrchní vrstvy zeminy. Novým rostlinkám vypěstovaným z řízků raději dopřejte kvalitní substrát, než abyste museli příliš hnojit.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskestavby.cz