V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje jahodník velkoplodý. Druhy tohoto jahodníku se dělí podle toho, jak často nesou ovoce, tedy na jahodník plodící jednou v roce (od června do července) a na stále plodící jahodník, u kterého se úrody dočkáte od května až po první mrazíky.

Ideální jsou odrůdy stále plodící a převislé. Vysadit je můžete do závěsného květináče nebo truhlíku umístěného z venkovní strany balkonu. Výsadba jahodníku by měla proběhnout v srpnu až říjnu nebo na jaře v dubnu.

Jak zasadit jahodník

Pro pěstování jahod na balkoně je důležité zvolit úrodnou a na živiny bohatou půdu. Vyberte slunné místo, které pomůže jahodám lépe růst. K výsadbě použijte květináč o průměru 20 cm s otvorem na dně nebo truhlík. Na dno květináče nebo truhlíku umístěte štěrkové nebo hliněné kuličky. Pak nádobu naplňte do poloviny substrátem, na něj pak nasypte písek a přidejte hnojivo.

Doprostřed květináče zasaďte jahodník a zasypte dalším dílem půdy. Pokud zasazujete jahodníky do truhlíku, dodržujte vzdálenost mezi jednotlivými rostlinkami alespoň 30 cm. Jahodníky by totiž měly mít dostatečný prostor pro růst.

Jak zalévat jahodník

Čerstvé sazeničky je třeba zalévat častěji. Když je sucho, zalévejte jahodníky intenzivněji, než když bude pršet. Nejlepší je zalévat jahodník v ranních hodinách dešťovou vodou. Je také možné průběžně jahody hnojit, aby lépe plodily. Některá hnojiva dokonce rostlinu i chrání před škůdci. Zálivku u jahod provádíme vždy buď do misky, nebo opatrně na půdu do truhlíku, ne na list.

Zdroj: Abecedazahrady.dama.cz, Balkonove-kvetiny.cz