Kustovnici čínskou si můžete vypěstovat i u nás v České republice. Rostlina totiž preferuje suchá a teplá léta, zároveň ale zvládne i mrazy. V našich podmínkách se jí tedy velmi daří a přináší pěstitelům velké množství chutných plodů.

I samotné pěstování goji je snadné. Rostlina totiž snese i méně kvalitní půdu. Ideální je místo s dostatkem slunečního svitu, živin a vláhy. Zemina by ale neměla být příliš přemokřená. Vhodná je proto lehčí písčito-jílovitá půda, která má vyšší pH.

Aby rostlina dobře plodila, potřebuje kolem sebe dostatek volného místa. Rozrůstá se totiž do všech stran. Ideální je vysadit kustovnici 2,5 metru daleko od ostatních rostlin na vaší zahradě. Myslete ale také na to, že v příznivém prostředí se odnožuje a lehce se může stát plevelem, kterého se jen tak nezbavíte.

Jak na výsadbu?

Kustovnici čínskou lze pěstovat ze semínek, tak i pomocí vyzrálých bylinných řízků. Mladé zelené řízky je možné z rostliny získat v letních měsících a na podzim. Pro dřevnaté řízky je prostor v zimě. Mimo to jde kustovnici množit pomocí oddělků a odkopků.

Než se pustíte do pěstování kustovnice čínské ze semínek, měli byste vědět, že semena jsou dlouhá zhruba 2,5-3 mm a počet se vždy liší podle velikosti bobule. Výsev se provádí brzy z jara. Mladé semenáčky je poté vhodné nechat v prvním roce přezimovat ve skleníku.

Ať už jste si domů přinesli sazenice kustovnice ze zahradnictví, nebo jste si je vypěstovali, přesaďte je do volné půdy v březnu či dubnu. Stačí je uložit do jamky o hloubce 20 cm, jejíž dno před výsadbou prolejete vodou a dobře pohnojíte. Následně rostlinku zahrabte a zasypejte mulčovací kůrou, aby nevysychala.

Jak na zálivku?

Kustovnice není příliš náročná ani na zálivku. První a poslední zalévání v témže roce by mělo být vždy nejvydatnější. V období mezi dubnem a červnem pak kustovnici zaléváme zhruba každých 25 dní. V případě, že je rostlinka čerstvě vysazená, zálivka by měla být častější. Jakmile v září začnou dozrávat plody, zálivku omezte.

Zdroj: abecedazahrady.dama.cz, ireceptar.cz