Při nachlazení a nemocích dýchacích cest se jako přírodní medicína používá medvědí česnek. Podporuje také činnost srdce, čistí krev a pomáhá proti zácpě a nadýmání. Jeho charakteristickou aromatickou vůni pozná snad každý. Ale běžně pro něj musíme chodit daleko do lesa, přitom domácí pěstování není nijak náročné. V zahradnictví nebo na internetu seženete semena, cibulky i sazeničky medvědího česneku v kontejnerech.

Semena a cibulky sázejte vždy po trsech s 5-10 kusy. Vyhnete se nepříjemnému překvapení, že se část neujala. Doba i způsob vysazování se různí. Důležité je však zvolit ideální místo pro pěstování – na balkoně nebo na zahradě hledejte stinné, vlhké místo na severní straně, nejlépe v blízkosti opadavých stromů.

Podívejte, jak se udělá pesto z mědvědího česneku:

Zdroj: Youtube

Medvědí česnek ze semen

Pokud pěstujete medvědí česnek ze semen, sklizně se dočkáte napřesrok. Semínka totiž pro správné naklíčení potřebují projít nejdříve tzv. studenou stratifikací. Proto na vysetí počkejte na podzimní měsíce mezi zářím a listopadem. Pokud je vysejete dříve, v substrátu je uložte na měsíc do lednice.

Jakmile teplota klesne na 12 °C, je čas na setí. Více semínek pohromadě vkládejte asi 1 centimetr pod povrch písčitohlinité až jílovité kypré zeminy. První klíčky by se měly ukázat již za měsíc. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku bez přidání hnojiva.

Medvědí česnek z cibulky

Připadá vám pěstování medvědího česneku ze semen náročné? Vysaďte jej z cibulek na podzim, nebo na jaře (sklízet můžete již za několik týdnů).

Jak na to? Kořínky cibulek zastřihněte na 3 centimetry, po trsech je pak sázejte 5 centimetrů pod povrch zeminy a 10-20 centimetrů od sebe. Dodávejte jim pravidelnou a vydatnou zálivku, půdu nepřihnojujte. Sklizeň nastává mezi březnem a květnem.

Pro sazeničky medvědího česneku můžete najít místo i v bytě. Semena nebo cibulky lze zasadit do květináče nebo truhlíku a ten postavit do polostínu na balkon nebo za okno, nejlépe na stranu orientovanou na sever.

Zdroje: semenaonline.cz, radimejak.cz, bylinkyprovsechny.cz