Pivoňky jsou starobylým symbolem cti a bohatství. Pěstovaly se v zahradách císařských rodin v Číně. K nám do Evropy se dostaly zhruba před 200 lety. Pivoňky vás okouzlí svým honosným vzhledem a nádhernou vůní. Proto by tyto královny mezi rostlinami neměly chybět ani na vaší zahradě.

Pivoňky rostou v trsech a jejich květy mohou být jednoduché, poloplné nebo plné, s dekorativními listy. Nejčastěji pěstovanými druhy u nás jsou pivoňky čínské, pivoňky dřevité a pivoňky lékařské. Poupata pivoněk se výborně hodí k řezu a k aranžování květin.

Kdy sázet pivoňky a jak se pěstují

Nejvhodnější doba pro sázení pivoněk je přibližně od konce srpna do začátku listopadu. Sazenice v nádobách s dostatečným kořenovým balem však můžete sázet po celou dobu vegetace. Místo pro vysazení pivoněk vybírejte pečlivě, pivoňky nesnášejí přesazování a pro svůj růst potřebují dostatek prostoru. Mohou se rozrůst až do šířky dvou metrů.

Pro výsadbu jednotlivých trsů či keřů připravte jámy o velikosti 50 x 50 centimetrů. Jámy vyplňte kvalitní zeminou s přídavkem dobrého kompostu. Pokud pivoňky sázíte na místa se špatně propustnou zeminou, přidejte 10centimetrovou vrstvu štěrku nebo hrubého písku jako drenáž. Bylinné druhy nesázejte hluboko, pupeny by měly být jen 4-6 cm pod povrchem. Sazenice dřevitých druhů naopak zapusťte při výsadbě i o 10 cm hlouběji, než byly původně. Čerstvě zasazené pivoňky důkladně prolijte.

Při pěstování pivoněk buďte trpěliví, rostou totiž velmi pomalu. V prvním roce nečekejte zázraky. Rostlina bude mít z počátku jen několik výhonů a málo květů. Než vyroste do plné krásy, počkáte si přibližně 3 až 4 roky. A kdy pivoňky kvetou? Překrásných květů se dočkáte od poloviny května do června.

Kdy přesazovat pivoňky

Pivoňky přesazujte pouze v případě, když je to nezbytné. Nejvhodnější doba pro přesazování je v sprnu a začátkem září. V tuto dobu už pivoňky mají pupeny nachystané na další rok. Před přesazením je dobře zalijte a přesaďte až následující den.

Zdroj: ireceptar.cz, prozeny.cz