Rozmarýn je nejen krásný na pohled, ale také je voňavý, léčivý, skvěle vyniká v různých pokrmech. Rozmarýn je vytrvalý, stálezelený keř, který má čárkovité tmavě zelené a na rubu šedo-plstnaté listy, z nichž vyrůstají modré nebo nafialovělé květy. U některých druhů mohou být také bílé nebo růžové.

Jak pěstovat rozmarýn?


Rozmarýn pochází z hornatých oblastí Středozemního moře, kde roste dodnes jako planá rostlinka. V našich podmínkách jej pěstujeme v záhonech, truhlících, ale klidně i v hrníčku. Tato bylinka miluje slunce, i proto jí bude nejlíp venku po většinu vegetačního období. Přímé slunce rozmarýnu neuškodí, naopak jej učiní ještě aromatičtějším.

Rozmarýnu se bude dařit na světlém, slunečném a teplém stanovišti. Snese i chladnější podmínky, problém je však ve vyšší vlhkosti, kterou nesnáší nejlépe. I proto často dochází k hnití a umrzání kořenů u rozmarýnu pěstovaného v záhonech, kde je v zimě vlhčí půda.

Aby k tomu nedošlo, pěstujte jej raději v květináči nebo truhlíku – za deštivého počasí jej můžete schovat na terasu. Při zalévání myslete na to, že je nutné zálivku opakovat až ve chvíli, kdy zemina v květináči téměř vyschne.

Bylince se daří v zásadité, hlinitopísčité půdě. Nezapomínejte ani na pravidelné hnojení.

Rozmarýn v zimě


Rozmarýn přezimujte u vás doma, případně v nevytápěném skleníku. Zálivka je minimální, aby nedošlo k uhnívání kořenů. Rozmarýn v bytě potřebuje chladné, ale světlé stanoviště – ideální je chodba, případně parapet.

Zdroj: ireceptar.cz, zahrada.cz