Přinášíme jednoduchý návod, kde shrneme vše podstatné od počátku až po sklizeň. Tak hurá na to!

Podívejte se na skvělý recept z baby špenátu od Romana Pauluse:

Zdroj: Youtube

Setí špenátu je hračka

Semeňte špenát přibližně 2 cm hluboko a počkejte 5 až 14 dní, než začne špenát klíčit. Když se na rostlince objeví 2 až 3 lístky, znamená to, že je špenát připraven na přesazení do většího květináče. Při výběru květináče volte takový, který je hluboký přibližně 15 až 20 cm a spíše široký než hluboký.

Sazeničky špenátu by se měly sázet přibližně 8 cm od sebe. Pokud se chystáte sbírat baby špenát, můžete zmenšit rozestup na 5 cm. Pěstujte špenát na slunném místě, pokud ho chcete sklízet na podzim. Na jarní a letní výsadbu stáhněte květináče do polostínu, aby listy baby špenátu nebyly spálené. Během tropických letních dnů udržujte špenát ve stínu.

Důležité je mít květináč s otvory, aby měla přebytečná tekutina kudy odtékat. Půdu pravidelně zalévejte, ale vyvarujte se přelití, které může vést k hnilobě a různým plísňovým onemocněním. Dbejte na to, aby půda byla vlhká, ale ne mokrá. Při pěstování v květináči nemusíte používat speciální péči. Stačí pravidelná zálivka, hnojení a správná půda.

A už jen sesbírat a pochutnat si na vašem špenátu!

Špenát můžete sbírat ve dvou fázích: baby špenát a zralý špenát. Baby špenát má delikátní chuť a hodí se do zeleninových salátů a smoothie. Můžete si ho také připravit v teplé podobě, ale přijdete tak o jeho cenné látky. Zralý špenát se sbírá později, obvykle cca 50 dnů po vyklíčení. Je vhodný zejména na vaření, ale musíte ho důkladně ošetřit a zbavit tvrdých částí.

Zdroj: https://itesco.cz