Šťastný bambus je dekorativní nenáročná pokojová rostlina výjimečná díky svému kroucenému vzhledu. Má šedozelené, mírně zkroucené listy a dorůstá výšky až jednoho metru. Bude se mu dařit v místnosti s okny orientovanými na západ. Umístění na plném slunci nesnáší, proto bez potíží roste i na konferenčním stolku, v kanceláři či na poličce v koupelně.

Ani na teplotu není rostlina příliš náročná. Běžně jí stačí teplota okolo 15 °C, v zimě vydrží i teploty od 8 do 10 °C. Je jednou z mála pokojových rostlin, které vyžadují jen minimální péči. Je vhodná pro hydroponii, tedy pěstování ve vodě, ale i v hydrogelu nebo v substrátu.

Pěstování ve vodě

Nejpohodlnější a nejsnazší způsob je pěstování jen tak ve váze ve vodě. Stonky se pro lepší stabilitu fixují oblázky, skleněnými kuličkami nebo jiným dekorativním materiálem. Tehdy je však nezbytné měnit vodu alespoň jednou za tři týdny. Kořeny nenechte vyrůst více než jeden až dva centimetry a v případě potřeby je zkraťte. Přitom odstraňte odumřelé a hnijící kořeny.

Zdroj: Youtube

Pěstování v substrátu

Bambus má stejné nároky na pěstování v květináčích jako všechny ostatní dracény. Potřebuje dobrou drenáž zakrytou vrstvou písku a běžný substrát pro stálezelené pokojové rostliny. Proti vysychání a také z dekoračních důvodů se povrch substrátu zakrývá oblázky či keramzitem.

Vzhledem k tomu, že má bambus silný kořenový systém, je vhodné zvolit vysoké, ale ne příliš široké nádoby. Při pěstování v miskách je nutné častější přesazování po dvou až třech letech. Přihnojování stačí od března do srpna tekutým hnojivem pro stálezelené rostliny.

Zdroj: ireceptar.cz, wikihow.cz