Vánoční a velikonoční kaktusy se sobě velmi podobají, a to tvarem listů i květů. Své české názvy si nesou podle toho, kdy je doba jejich kvetení, a přestože jsou to skutečně kaktusy, jejich pěstování se od klasických kaktusů liší. Nepocházejí totiž z pouštních oblastí, ale z deštných pralesů v Brazílii, a proto potřebují více vláhy než ostatní kaktusy, a naopak snesou i menší sluneční intenzitu.

Vánoční kaktusy

Vánoční kaktusy (z rodu Schlumbergera) můžeme najít v mnoha nádherných barvách od lososově oranžové přes světle či tmavě růžovou, červenou, a dokonce i žlutou. Výhonky jsou tvořeny články, díky jejichž tvaru lze od sebe odlišit vánoční kaktus od velikonočního. Zatímco prvně jmenovaný má články po okrajích zubaté, ten druhý je má okrouhlé.

Kaktusy potřebují světlé až polostinné stanoviště s pravidelnou zálivkou, ale je třeba vyhnout se přemokření substrátu. Naopak bychom měli mezi zálivkami nechat zeminu vyschnout. Jednou za dva týdny přidáme k zálivce tekuté hnojivo určené speciálně na kaktusy.

Vánoční kaktusy velmi dobře snášejí letnění, proto je od května (po zmrzlých mužích) do podzimu můžeme nechat na zahradě nebo na terase. Jakmile se však noční teploty začnou pohybovat kolem 10 ºC, přeneseme kaktus zpět domů. V období od září do listopadu dopřáváme rostlinám omezenou zálivku, delší období tmy a krátké období denního svitu a nižší teploty, stačí kolem 12-15 ºC. Teprve v první polovině prosince přesuneme kaktusy do teplejší místnosti s teplotou kolem 18 ºC, zvýšíme jim zálivku a přidáme hnojivo. Pak se nám rostliny odmění bohatým kvetením.

Jakmile kaktusy nasadí na poupata, v žádném případě bychom je neměli přenášet nebo je vystavovat teplotním výkyvům, jinak hrozí, že celá násada poupat opadá. Nejchoulostivější jsou kaktusy v době, kdy poupata dosahují již velikosti před rozkvětem a začínají se vybarvovat. Jakmile květy rozkvetou, opadání se již obávat nemusíme.

Po odkvetení opět umístíme kaktusy na chladnější místo a až do jara jim omezíme zálivku. Na jaře je možné kaktusy přesadit, a to do speciálního substrátu pro kaktusy a sukulenty. Nicméně přesazování kaktusů do větší nádoby a nového substrátu stačí provádět jednou za 3-4 roky.

Velikonoční kaktusy

Kaktusy z rodu Hatiora (dříve Rhipsalidopsis) se vyznačují měkkými okrouhlými články listů a také jednopatrovými květy (na rozdíl od vánočních, u kterých květy nakvétají v patrech), jejichž korunka má nálevkovitý či zvonkovitý tvar.

Pěstování velikonočních kaktusů je podobné jako pěstování vánočních. I tyto rostliny milují letnění na venkovním stanovišti, větší vlhkost a slunné až lehce zastíněné místo. Rozdíl je především v načasování kvetení.

Velikonoční kaktusy se rovněž přenášejí do interiéru na podzim a přibližně od října do ledna je necháváme v chladnější místnosti s teplotou kolem 15 ºC a s mírnější zálivkou. Ideální stanoviště je nějaká chodba nebo hala, případně ložnice orientovaná na sever, kam nedopadá tolik slunečních paprsků.

Jakmile se začnou tvořit nová poupata, což je většinou v únoru, zvýšíme rostlinám zálivku a také teplotu, a to přibližně o dva až čtyři stupně, a opět jako u vánočních kaktusů začneme jednou za dva týdny přihnojovat. Rostlina začne plně nakvétat v první polovině března.

Pokud bychom chtěli načasovat kvetení přímo na Velikonoce, které se každý rok pohybují v jiné době, stačí, když rostlině při nakvétání poupat zvedneme teplotu pouze o jeden až dva stupně maximálně. Při kvetení je třeba rostlinu pravidelně a dostatečně zalévat, nenecháváme substrát vyschnout, avšak pozor na přemokření, které by mohlo způsobit uhnívání kořenů.