Vánoční hvězdu si pořizujeme pro její nádherné listeny, které obklopují malý drobný květ. Listeny bývají zpravidla zbarvené do červena, ale najdeme celou škálu barev, od růžové, lososové, přes krémovou, žlutou a bílou, až po zelenkavou, fialovou či modrou. V posledních letech můžete v některých květinářstvích či zahradnictvích koupit i dvoubarevné odrůdy nebo rostliny se zvláště kudrnatými listeny. Vánoční hvězda dorůstá velikosti od půl metru až po čtyřmetrový keř. Lze však bez problému zakoupit i miniatury.

Kdy kvete?

V našich klimatických podmínkách kvete od listopadu do března. Asi osm týdnů před Vánocemi nastává nejdůležitější období pěstitelského snažení. Vánoční hvězda je rostlinou krátkého dne, to znamená, že pokvete a barevné listeny vytvoří jen tehdy, bude-li mít den „dlouhý“ jen osm až devět hodin. Musíte jí proto počet hodin denního světla omezit tím, že ji v pozdním odpoledni zakryjete neprůsvitným obalem (novinami, krabicí apod.) a necháte do rána v plné tmě. Rostlině vadí i případné světlo od pouličních nebo pokojových lamp; sice by bujněji vyrostla, ale vybarvení by bylo méně intenzivní nebo skoro žádné. Nebojte se toho, moc času vám zakrývání nezabere a výsledek vás určitě překvapí a potěší. Už po třech týdnech nasadí rostlina poupata uprostřed vybarvených listenů. Takto pěstovaná vánoční hvězda je víc rozvětvená a bývá i vyšší oproti běžně prodávaným rostlinám s jedním výhonem.

Jak ji pěstovat?

Vánoční hvězda potřebuje světlé stanoviště bez průvanu, s teplotou okolo 18 °C a s vyšší vlhkostí vzduchu. Zalévejte ji shora odstátou vodou a před každým zalitím nechte povrch vyschnout. Jednou za měsíc také přihnojte květinu plným hnojivem pro pokojové rostliny.

Co s ní po odkvětu?

Když v průběhu pozdního jara skončí období jejího květu, je třeba omezit zálivku a počkat, až uschnou a opadají listy. O úplném „půstu“ by měla zůstat tři až čtyři týdny. Po „zmrzlých mužích“ ji můžete také přenést na zahradu nebo balkon a nechat ji venku až do počátku podzimu. Po uplynutí období vegetačního klidu zkraťte stonky rostliny na délku 5 až 8 cm a důkladně ji zalijte. Jakmile začne rašit, přesaďte ji do stejného nebo jen o trochu většího květináče s rašelinovým substrátem a postavte na teplé a světlé místo. Pamatujte také na pravidelné hnojení přibližně jednou za dva týdny.

Zajímavost

Vánoční hvězda neobsahuje žádné látky, které by se daly využívat v léčitelství nebo v průmyslu. Při práci s ní však musíme být opatrní, protože z jejích pletiv vytéká jedovatá mléčná tekutina, která může podráždit pokožku. Je proto dobré použít rukavice a dát pozor na oči. Proto ji také umístěte pokud možno z dosahu malých dětí či domácích mazlíčků.