Neexistuje mnoho exotických rostlin, které je snadné pěstovat v domácích podmínkách tak, aby plodily. To však není případ zázvoru. Zázvor nepotřebuje příliš mnoho světla a stačí pouhý kousek kořene, který koupíte v obchodě s potravinami, abyste si vypěstovali vlastní rostlinu. Část kořene klidně spotřebujte a část kořene zasaďte do hlíny.

Pěstování ze sazenice, nebo z kořenu?

Pěstovat zázvor ze semen nebo ze sazenice je lepší než z kořenu z obchodu, protože kupovaný kořen je ošetřený inhibitory růstu, aby během skladování neklíčil. Přesto však nezoufejte, i z kupovaného kořenu se dočkáte úrody. Kořen zázvoru přes noc namočte do vody, aby se inhibitory z kořene vylouhovaly.

Jak pěstovat zázvor z kořenu

K pěstování vybírejte buclaté kořeny s viditelnými nazelenalými oky. Pak jej stačí nařezat na tolik částí, kolik zázvoru chcete sklízet. Použijte k tomu ostrý nůž a jednotlivé kousky ponechte velké cca 2,5 až 3,5 cm se dvěma výstupky - „očima”. Z jednoho oddenku lze vypěstovat několik rostlin.

Když máte nařezáno, ponechte kusy zázvoru na suchém místě po dobu několika dnů, aby se v místě řezu vytvořil ochranný film. Ten zaručí, že vám nebude kořen plesnivět a snížíte riziko přenosu infekce. Poté je oddenek připraven na výsadbu.

Jak správně zasadit zázvor do květináče

Před výsadbou zázvoru připravte půdu. Jako nejlepší se jeví klasická půda promíchaná s dobře živeným kompostem. To ji obohatí o živiny a zajistí její dobré odvodňování. Také je dobré zkontrolovat pH půdy. Zázvor má raději kyselou půdu, stejně jako třeba borůvky. Proto můžete přimíchat rašelinu nebo půdu zkontrolovat pomocí lakmusového papírku. PH by se mělo pohybovat mezi 6,1-6,5.

Květináč by měl mít hloubku alespoň 30 cm. Jednotlivé oddenky zasaďte cca 5-10 cm hluboko v 20cm rozestupech. Do velkého květináče tak umístíte až tři oddenky. Vždy zasazujte „oky” směrem nahoru.

Květináč dejte na teplé místo, ale nemusí být přímo na slunci. Pravidelně také zalévejte – rostlina potřebuje dostatek vláhy a vlhko. Postačí mírná zálivka. Je nezbytné, aby hlína nebyla příliš mokrá, protože by mohlo dojít k hnilobě kořenů, a také nesmí zcela přeschnout. Musíte tedy hlínu častěji kontrolovat prstem.

Zdroj: ireceptar.cz, westwing.cz