Pokud hledáte bezúdržbový plot, který nebudete muset natírat a netroufne si na něj ani koroze, můžete investovat do plotu hliníkového. Jakýkoli jiný kov bude vyžadovat pravidelnou péči. Nejhorší je samozřejmě situace, kdy koupíte starší dům nebo chalupu se zrezavělým plotem, ze kterého se nátěr odlupuje po celé ploše. Potom je potřeba celý starý nátěr i se rzí očistit až na čistý kov, což je pracné a zdlouhavé, ale nikoli nemožné.

Odlupující se vrstvy staré barvy a rez odstraníme ocelovým kartáčem nebo brusným papírem, u velkých ploch a složitých záhybů si můžeme vypomoci pískováním. Existují i chemikálie, které se na starý nátěr natřou a po určité době působení seškrabou i s původní barvou. Než se pustíme do nového nátěru, povrch musí být dokonale očištěný a odmaštěný.

Kovový povrch je potřeba ošetřit nejen barvou, aby dobře vypadal a odolával větru, dešti, ale také antikorozním prostředkem, aby nerezivěl. Můžete si pořídit dva různé přípravky nebo jen jeden - potom hledejte tzv. jednošichtovku, tedy barvu, která obsahuje i antikorozní složky (např. BALAKRYL KOV 2v1, PRIMALEX jednovrstvá barva 2v1, Dům barev Metal 2v1).

Udržovací nátěr, kdy stará barva není ještě poškozená a na plotu se nevyskytuje rez, můžeme nanést přímo na nátěr původní. I tady ale platí několik pravidel: povrch musí být aspoň očištěný a odmaštěný (měla by stačit wapka a saponát), a nový nátěr musí být zvolen s ohledem na ten starý (použijeme stejný typ barvy - syntetickou na syntetickou, vodou ředitelnou na vodou ředitelnou). Dva přípravky různého typu na sobě by se nemusely "snášet" a hrozilo by, že nová barva k té staré nepřilne.

Natíráte-li plot v létě, měli byste tak činit zrána po opadnutí rosy nebo navečer, kdy není tolik vedro, případně si počkat na chladnější den. Není dobré, když je kov rozpálen přímým sluncem, a žádoucí není ani zvýšená vlhkost vzduchu.