Kočku byste měli trestat pouze výjimečně. V případě, že drápe, značkuje nebo mňouká, řešte tento problém okamžitým výcvikem. Pokud se ale kočka začala z nějakého důvodu chovat novým a nevhodným způsobem, zkuste nejprve zjistit příčinu, proč tomu tak je. Začala například močit mimo toaletu? Nemusí jít jen o změnu chování, ale může mít i zdravotní problémy. Kočka, která zase začala drápat rámy oken, může zase reagovat na nějaké stresové okolnosti, jako je kočka, kterou viděla za oknem, nebo hluk v domácnosti. Pokud se vám podaří najít příčinu špatného chování, nemusíte kočku nikdy trestat. V opačném případě zkuste jeden z těchto tipů.

Zkuste vodu

Nejefektivnější způsob, jak potrestat kočku, je pokropení vodou v rozprašovači. Většina koček totiž nesnáší vodu a pokropení studenou vodou společně s hlukem rozprašovače ji rozhodí a vyleká. Dejte si však pozor, abyste kočku trestali opravdu jen tehdy, když ji nachytáte při něčem špatném nebo ihned poté. Pokud ji budete trestat hodinu potom, co něco provedla, nebude vědět, proč ji trestáte.

Udělejte nějaký neobvyklý zvuk

Když budete kočku kárat, vždy k tomu přidejte také zřetelné slovo „ne”, tlesknutí nebo bouchnutí do stolu, které ji vyplaší. Pokud to budete dělat pravidelně, kočka si zvuk spojí s trestem a příště bohatě postačí slůvko „ne” nebo tlesknutí.

Nekřičte a fyzicky netrestejte

Nikdy na kočku nekřičte nebo ji nebijte. Sice se říká, že zvířatům je důležité ukázat, kdo je doma pánem, nebo jim v tom „namočit čumák”, to však není úplně pravda. Kočky nesnáší hrubé zacházení. Pokud tedy budete na kočku hrubí, začne se vám obloukem vyhýbat.

Zdroj: Hillspet.cz, Novinky.cz