Při výběru vhodného uchycení nezapomeňte zohlednit hmotnost samotných záclon a závěsů. Lehké záclony stačí zavěsit například na tenkou dlouhou tyč, která nemusí mít velkou nosnost. Těžké a dlouhé závěsy zavěste na silnější tyč, která se pod vahou závěsů neprohne. Jaké jsou tedy možnosti zavěšení?

1. Klasické záclonové tyče

Záclonové tyče si můžete vybrat přesně podle svých představ. Zvolte si tloušťku, materiál, barvu tyče, typy nosníků, koncovky a kroužky. Z materiálů si lze vybrat z kovových, plastových a dřevěných tyčí. Kovové tyče jsou vhodné do moderních interiérů, ve kterých se nachází i jiné kovové prvky. Při výběru dbejte na kvalitu laku, aby se vám tyč během pár týdnů používání nesloupala. Velmi oblíbené jsou plastové tyče. Jsou totiž velmi odolné a tak vydrží i v místnostech s vyšší vlhkostí. Dřevěné tyče se hodí do interiéru zařízeného v rustikálním stylu. Jsou vyrobené většinou z měkkého dřeva, a proto je nedoporučujeme na uchycení těžkých závěsů.

Záclonové tyče můžete věšet jak od stropu, tak i na zeď. Na výběr je také jednoduchý i dvojitý nosník nebo již připravená sestava, jejíž součástí je záclonová tyč, nosníky, koncovky i kroužky.

Praktické jsou také roztažitelné záclonové tyče, které jsou oproti tyčím konkrétní délky flexibilní. Záclonové tyče s kolejničkami zase umožní mít záclonu dekorativně dotaženou až u zdi, tedy až na nosníky. Existují také rozpěrné tyče, které nemusíte do zdi vrtat. Stačí je pouze rozepřít od zdi ke zdi.

2. Záclonové kolejnice

Tento systém je nejlevnější a zároveň nejjednodušší způsob, jak zavěsit záclony a závěsy na zeď. Kolejnice se vyrábí buď z hliníku, nebo ze dřeva a liší se počtem kolejnic. Kolejnice navrtáte rovnou do stropu, nebo je umístíte pomocí nosníků na zeď.

Záclonové kolejnice dokážou divy, můžete je spojovat a dosáhnete tak jakékoliv délky, a pokud je propojíte se zatáčkami, budou vaše záclony v oblouku přesně podle dispozic vašeho bytu. U délky nad 5 metrů je nutné použít středový nosník. Kolejnice bez problémů udrží jak záclony, tak závěsy. Kolejnice si můžete vybírat jednoduché, hladké, ale i zdobené – třeba se zaoblenými rohy. Pokud nechcete, aby kolejnice příliš vyčnívala do prostoru, můžete sehnat i variantu, kterou lze zabudovat do sádrokartonu.

3. Lankové systémy

Hledáte moderní způsob uchycení záclony či závěsu, který se hodí svým designem téměř kamkoliv? Pak vyzkoušejte lankové uchycení záclon. Umístit jej můžete jak na zeď, tak i přímo na strop. Záleží jen na vás, vašem vkusu a dispozici. Lankový systém je vhodnější pro lehčí textilie, zamezíte tak prohýbání lanek. Lanko kombinujte s malými kroužky, háčky nebo žabičkami. Velké kruhy se sem nehodí.

Zdroj: Homeincube.cz, Hornbach.cz