Čtěte také

šípky

Čtěte také

Šípková tinktura posílí organismus a dodá mu žádoucí vitamin C

Kuřecí maso má spoustu pozitiv, mezi která patří nejen značná kuchyňská všestrannost, ale také nutriční hodnota. Obsahuje totiž dostatek minerálních látek, jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, dále vitaminy skupiny B, je také zdrojem bílkovin. Ovšem abychom jeho benefity ocenili, musí být nejen vhodně upravené, ale především kvalitní.

Jak se vyhnout nekvalitnímu kuřecímu masu už v obchodě

Při nákupu v supermarketu, kde se prodává maso v balíčcích, je nutné zaměřit se na tři faktory – obal, samotné maso a etiketu na obalu.

Obal musí být neporušený, pokud by byla například fólie natržená, maso nekupujte, mohlo být kontaminováno zvenčí a nelze zaručit jeho kvalitu.

Maso samotné musí být světle růžové, bez modřin a tmavších skvrn. Mělo by být zdravě lesklé, nikoliv ale slizké. Samozřejmostí je, že nesmí zapáchat, ale to se bohužel u baleného masa v obchodě nedá snadno poznat. Rozhodně kvůli tomu neporušujte obal, raději kousek, který se vám nezdá, prostě neberte.

Etiketa na obalu musí podle zákona obsahovat název výrobku a identifikaci výrobce, jakost (A nebo B, A značí vyšší jakost), zda se jedná o kuřecí chlazené, či mražené, dále důležité podmínky uchování masa, zemi původu a identifikační značku s kódem státu a registračním číslem výrobce. Na etiketě je také zásadní údaj – datum použitelnosti. U chlazeného kuřecího masa je uvedeno konkrétní datum spotřeby, u mraženého datum minimální trvanlivosti ve tvaru měsíce a roku.

chlazené kuře Chlazené kuře musí být světle růžové, bez skvrn a modřin, v neporušeném obalu a se všemi potřebnými údaji na etiketě Autor: Shutterstock.com

Chlazené, nebo mražené?

Z nutričního hlediska se zdá být lepší volbou maso chlazené, neboť je čerstvé. Uchovává si tak nejen šťavnatost a chuť, ale také zdraví prospěšné látky. U mraženého masa tyto látky při rozmrazení spolu s tekutinou vytečou ven. Navíc není často jisté, jak dlouho je maso v mraženém stavu, je proto velmi důležité při jeho nákupu kontrolovat výše zmíněné faktory. Na druhou stranu kvalitně zamražené maso je bezpečnější z hlediska přenosu různých nákaz. Mražené maso by mělo být v obchodě uchováváno při teplotě alespoň -12 °C, nesmí být ani částečně změklé a rozmrzlé.

I maso v biokvalitě může podlehnout zkáze

Ohledně biokvality koluje spousta protichůdných názorů, část konzumentů odrazuje také vysoká cena. Ta je daná tím, že kuřata v režimu bio jsou krmena déle a kvalitnějším krmivem a také mají dostatek prostoru pro přirozený pohyb. Ve výsledku mají méně tuku a více svalové hmoty, jejich maso je proto pevnější, chutnější a zdravější. Ovšem ani biokvalita není všespásná, takže biomaso je nutné při nákupu zkontrolovat stejně jako z jakéhokoliv jiného chovu. I maso v biokvalitě se zkazí, pokud nebude uchováváno za správných podmínek.

A co je také nutné dodržet – kuřecí maso musí být vždy tepelně upravené, v opačném případě hrozí nákaza potenciálně nebezpečnou, ale každopádně velmi nepříjemnou salmonelózou, která se projevuje prudkými průjmy, nevolností a slabostí. Ze stejného důvodu znovu nezmrazujte jednou rozmrazené maso, ale rovnou ho tepelně upravte.

Zdroje: apetitonline.czbezpečnostpotravin.cz

Čtěte také

Kurkumové mléko, prastarý nápoj, který léčí bolesti kloubů i zničená střeva

Čtěte také

Vyrobte si kurkumové mléko, zázrak na klouby, záněty i imunitu