Ahoj, všichni milovníci bot! Zima přináší nejen radost ze sněhových hrátek, ale také problémy, jako jsou solené chodníky a kaluže s rozbředlým sněhem. A to může snadno zanechat stopu na vašich oblíbených zimních botách. Ale nezoufejte! Máme pro vás řešení. Čtěte dál a dozvíte se, jak vaše boty vyčistit.

Rady, tipy, triky! Patří boty do pračky?

Zdroj: Youtube

Jak vyprat bílé tenisky v pračce?

Bílé tenisky, ačkoli jsou stylové, jsou náchylné k zašpinění, a to zejména v zimě. Ale nebojte se, vaše pračka vám v jejich záchraně pomůže. První krok je odstranit tkaničky a vložky (pokud jsou vyjímatelné). Pak je vhodné zabalit boty a tkaničky do starého povlaku na polštář nebo sítě na prádlo. Nastavte pračku na jemný program s nízkou teplotou a nižší otáčky. A pamatujte, nikdy nepoužívejte sušičku - tenisky nechte uschnout na vzduchu.

Jak prát vložky do bot?

Na vložkách se hromadí zápach a bakterie. Nejprve je vyndejte z bot a vyčistěte je kartáčem na suché nečistoty. Poté je můžete ručně vyprat v teplé vodě s mýdlem. Po vyprání je důležité vložky pořádně propláchnout, aby na nich nezůstaly zbytky mýdla. Nakonec je nechte uschnout na vzduchu, ale mimo přímé slunce, které by mohlo vložky zdeformovat.

Víte, že první komeřční krém na boty...

Víte, že první komeřční krém na boty...

Krémy jsou tu s námi roky. Věděli jste, že první byl uveden na trh v roce 1832. Byl vynalezen vojákem a chemikem jménem James S. Mason a byl vyroben ze směsi včelího vosku a zemitého pigmentu. To byla zásadní inovace, která změnila způsob, jakým lidé pečovali o svou obuv. Před tím se k čištění obuvi používalo vše od zvířecích tuků až po rostlinné oleje!

Jak vyčistit sůl ze semišových bot?

Semišové boty jsou nádherné, ale sůl a sníh na nich mohou zanechat extra nepěkné skvrny. Máme pro vás trik! Začněte tím, že boty necháte úplně uschnout. Poté jemně očistěte nečistoty kartáčkem na semiš.

K odstranění soli si připravte roztok z jedné části bílého octa a dvou částí vody. Pomocí měkkého hadříku nebo houbičky aplikujte tento roztok na skvrny od soli. Buďte ale opatrní, abyste semiš nenamočili příliš. Po ošetření nechte boty opět úplně uschnout. Pokud skvrny od soli přetrvávají, opakujte proces. Nakonec můžete použít speciální sprej na semiš, který botám vrátí jejich původní vzhled a zároveň je ochrání před dalšími nečistotami.

Zdroj: whirlpool.com, nike.com