Nelaďte byt do jedné barvy

Přestože máte nějakou velmi oblíbenou barvu, nesnažte se do ní vyladit celý interiér. Pokud použijete stejnou barvu (i když v různých odstínech) na stěny, nábytek i doplňky a přeženete to, bude celá místnost působit mdle a těžce, nebo může v případě výrazných barev působit velmi agresivně. Bude-li nábytek ve stejných barvách jako podlaha a stěny, úplně v tomto barevném poli zanikne.

Jaké je řešení?

Zvolte si jednu hlavní barvu, kterou můžete zkombinovat se dvěma či třemi dalšími, z nichž alespoň jedna by měla být kontrastní. Pokud si vyberete například hnědou, můžete ji kombinovat s krémovou a jako kontrast poslouží oranžová nebo zelená.

Váš byt je váš domov

Mnoho obchodů s nábytkem a designových studií nabízí své katalogy pro inspiraci, jak si počínat při zařizování interiéru. To ovšem neznamená, že byste měli zkopírovat vše, co na stránkách katalogů najdete. Váš byt či dům by měly být vaším domovem, proto je důležité, aby se v zařizování projevil váš vkus a vaše duše. Pokud si vybavíte byt přesně podle katalogu, stane se i váš domov jakýmsi katalogem a nebudete se v něm cítit dobře.

Jaké je řešení?

Inspirujte se, ale nesnažte se o dokonalost podle odborníků. Váš domov je jako živoucí organismus, ne všechno je ze stejného materiálu a stejné velikosti. Kombinujte barvy, materiály a tvary (samozřejmě s mírou, abyste se nedostali do druhého extrému), vybavte jej tím, co máte rádi a co vám dělá dobře.

Pozor na správné osvětlení

Množství, tvarům a typu osvětlení je třeba věnovat opravdu velkou pozornost. Pokud si zvolíte nedostatečné nebo slabé osvětlení například v kuchyni, pracovně nebo dětském pokoji, nebo naopak přesvítíte obývací pokoj, takže kvůli světlu špatně uvidíte na televizi, budete se jednak cítit nepohodlně a nepříjemně, jednak to rozhodně nebude zdravé pro vaše oči, a to znamená i pro vaši psychiku. Ze špatného osvětlení vzniká velmi rychle nejen únava očí, ale také bolesti hlavy nebo celková únava organismu.

Jaké je řešení?

Do kuchyně, pracovny, nad dětský stůl zvolte chladnější bílé světlo a v dostatečné intenzitě. Takové světlo podporuje výkonnost při práci, budete se při něm cítit produktivnější. Naopak do obývacího pokoje, ložnice zvolte teplejší tlumené žluté světlo, které napomáhá k odpočinku těla i mysli.

Velikost koberců se počítá

Pokud nekupujete do svého bytu koberec metrážový, který pokrývá celou místnost, ale pouze kusový, který slouží jako doplněk k nábytku, měli byste dát pozor na to, jak velký kus vyberete. Pokud je pod malým konferenčním stolkem obrovský kus koberce, působí to velmi nevkusně a lacině. Naopak pokud vaše sedací souprava přesahuje přes okraje koberce, vyvolává to podivný pocit stísněnosti.

Jaké je řešení?

Koberec by měl vždy alespoň o kousek přesahovat přes okraje nábytku, proto se vyplatí před jeho koupí rozmístit v místnosti nábytek tak, jako by pod ním koberec byl, vše důkladně změřit a pak teprve se vydat pro koberec do obchodu.

Váš byt není muzeum

Stále máte na poličkách hromady suvenýrů, svíčky, rodinný porcelán nebo minidárečky od známých? Při úklidu vám jistě zabere spoustu času všechny tyhle zbytečnosti očistit od prachu, navíc eleganci a kráse vašeho domova zpravidla moc nepřidají.

Jaké je řešení?

Je to těžké, ale zkuste se všech těchto zbytečností zbavit. Byt získá na vzdušnosti, harmonii a v jednoduchosti opravdu bývá krása.