Průměrná rychlost růstu zubů u králíka je přibližně 2 mm za týden. Králíci si proto musí svůj chrup neustále obrušovat hryzáním a žvýkáním potravy. V případě, že rychle rostoucí zuby nejsou dostatečně obrušované vhodnou stravou, která je bohatá na vlákninu a působí abrazivně, začnou zuby přerůstat a způsobovat bolesti.

Pokud začnou řezáky přerůstat a plošky zubů se přestanou správně stýkat se spodními řezáky, způsobí takzvanou malokluzi, která je jedním z nejčastějších problémů. ​​Stoličky se následně také přestanou správně obrušovat a výsledkem jsou špičaté a ostré zuby, které králíka doslova řežou do jazyka a dutiny ústní. Dalším efektem malokluze je také tlak na okolní zuby, který může vést k zánětům.

Jak předejít problémům s přerůstáním zubů?

Vsaďte na kvalitní krmivo. Divocí králíci nemají se zuby problémy, protože se jejich jídelníček skládá hlavně z travin a bylin, díky kterým si zuby dostatečně obrušují. Jídelníček králíka domácího by se měl tedy skládat z kvalitního sena, čerstvé trávy a bylinek. Výborné jsou také větvičky ovocných stromů.

Čemu se vyhýbat

Nejhorší variantou pro králíky jsou vysoce energeticky bohatá krmiva, jako je různé zrní, granule, „müsli" směsky nebo sušené pečivo. Králík je snadno rozkouše bez potřeby žvýkat, takže nedochází ke správnému obrušování stoliček. Dalším problémem je vysoký obsah energie, králík je pak rychleji sytý a nemá potřebu přijímat vhodné krmivo - např. seno.

Příznaky přerůstání zubů

Mezi příznaky přerůstání zubů patří vybíravost. Králík konzumuje pouze měkčí stravu, seno a mrkev nechce jíst vůbec, protože ho žvýkání bolí. Dalšími příznaky jsou hubnutí, výtok z očí a nosu, mokrá skvrna kolem úst a brady, skleslost, apatie a častější produkce měkkých bobků.

Zdroj: ireceptar.cz, zoohit.cz