Renovace nábytku je v dnešní době, kdy se myslí na udržitelnost, velice trendy. Proto se nebojte a místo nakupování nových kousků vdechněte nový život starému nábytku. Třeba i kuchyňským skříňkám!

Než se dáte do renovace kuchyňských skříněk, měli byste nejprve posoudit technický stav nábytku. Může se stát, že skříňky budou v některých místech deformované a měkké. V tomto případě bude nejlepším řešením výměna dvířek. Škrábance a různé oděry na skříňkách ale ničemu nevadí, ty půjdou snadno opravit. Pozornost věnujte také stavu pantů, pojezdů a polic, a pokud jsou poškozené, vyměňte je.

Jak správně přemalovat kuchyňské skříňky

Před nátěrem je třeba připravit nábytek na malování. Nejprve odmontujte čela kuchyňských skříněk a odšroubujte z nich veškeré kování. Dále zbavte nábytek nečistot a mastnoty pomocí hadříku namočeného v čisticím prostředku a dočistěte extrakčním benzínem nebo acetonem. Nakonec starý povrch skříněk obruste šmirglovacím papírem. Nová barva tak bude lépe držet. Ošmirglované plochy setřete vlhkým hadrem, abyste je zbavili prachu.

Pokud nechcete, aby pod novou barvou prosvítala struktura dřeva, použijte před samotnou barvou ještě základní nátěr. Ty se ale obvykle používají na nelakované dřevo. Takže pokud vaše skříňky byly původně lakované, musíte brusným papírem všechen lak odstranit.

Jakou barvu použít

Záleží na povrchu skříněk a požadovaném provedení. Na laminátech je nejbezpečnější možností použít speciální víceúčelovou barvu. Vybrat si můžete i barvy, které budou fungovat na lakované povrchy. Praktické je také použít voděodolné barvy. Pokud svoji kuchyňskou linku chcete přetřít nějakou plnou barvou, pak klidně můžete zvolit typické venkovní voděodolné barvy na dřevo. Pokud budete skříňky natírat barvou, počítejte s tím, že budete muset aplikovat dva nátěry. Ten první nechte schnout 24 hodin a pak skříňky natřete druhým nátěrem.

Zdroj: ireceptar.cz, baumax.cz