Dnes už si můžete najmout stěhovací firmu, která vám kompletně všechny věci zabalí, nábytek rozebere, přestěhuje a následně znovu smontuje. Je to sice praktické a bez práce, ovšem ruku na srdce, kdo z nás by chtěl, aby se kdosi hrabal v jeho intimních věcech? A to nemluvím o ceně, která je za kompletní servis poměrně dost vysoká. Chcete-li stěhování přežít a obzvlášť se nenadřít, pak doporučuji zlatou střední cestu. Věci si sbalit vlastnoručně, případně i nábytek, jste-li zruční, a zbytek nechat na odbornících.

Balení je důležité

Samozřejmě, že také záleží na objemu věcí, které chceme stěhovat. Pár igelitek může převézt kamarád, ovšem stěhujete-li celou rodinu, neřku-li celý byt včetně nábytku, pak stojí za to, řádně se připravit.

Znamená to, pořídit si krabice a obalový materiál. Jejich množství volte s ohledem na počet věcí. Budete-li převážet i nábytek, pak nezapomeňte, že se musí každý díl zabalit zvlášť, což spotřebuje velké množství materiálu. Podobně to je i s krabicemi, přičemž pamatujte, že každá má určitou nosnost. Navíc i pracovník, který ji ponese, není superman. Proto se doporučuje těžké věci (např. knihy) balit přibližně do poloviny obsahu krabice.

Obalový i skladovací materiál je nejlevnější koupit v některém z internetových obchodů (zadejte do vyhledávače např. krabice na stěhování), zpravidla to bývají prodejny s obalovým materiálem, případně i stěhovací firmy. Ostatně u nich si můžete zadarmo vzít dokonce i pytle s použitými bublinkami a fólií. Neděste se. Bude se to hodit na zabalení každé skleničky, hrníčku, talíře, vázičky a dalších drobností. Je to sice náročnější práce, ale právě na těchto drobnostech můžete ušetřit. Obalový materiál patří totiž k poměrně drahým položkám, které zvyšují cenu při stěhování.

Zejména u velkých domácností zapomeňte na to, že byste v tomto bodě ušetřili, a část věcí převezli, vybalili a krabice použili v druhém kole. Je to zbytečně fyzicky náročné, navíc by stěhovací firma musela přijet dvakrát. Pokud je věcí hodně, nestihnete to ještě ten den znovu zabalit. To je nereálné. Krabice si můžete za poměrně slušnou cenu pronajmout, takže je po použití vrátíte. Koupit si můžete za rozumnější cenu i použité krabice, anebo zcela nové.

Důležité a neopominutelné je krabice popsat. A to ne shora, ale z obou kratších postranních stran tak, aby po vyskládání na sebe měl každý přehled, co v které krabici najde.

Obecné pravdy o stěhování

  • udělejte si na něj čas, jinak se zblázníte (vezměte si třeba dovolenou, nebo plánujte stěhování na dny klidu)
  • i když budete šetřit, stěhování není levné. Připočtěte obalový materiál, stěhovací firmu a váš čas, případně kamarády, kteří přijdou pomoct (něco jim k jídlu dát musíte)
  • stěhování můžete přežít v klidu, pokud ho dobře naplánujete

Pár dní po přestěhování

Stěhování není jen samotný akt balení, převezení a vybalení. Patří k tomu i váš čas, který mezi krabicemi prožíváte. Dobrá rada proto je: v momentě, kdy balíte věci, sbalte si kufr se všemi náležitostmi, asi tak, jako byste odjeli na týden na dovolenou. Takže včetně toaletních potřeb, nezapomeňte na ručník a běžné prádlo, případně i pracovní věci (ty na dovolenou neberete, ale v tomto případě je asi potřebovat budete). Další velmi užitečnou radou je plánování první noci v novém. Na čem budete spát? Postačí matrace z postele, případně karimatka, nezapomeňte si ovšem stranou do krabice zabalit polštář, peřinu a prostěradlo. A tu výrazně označit. Jinak budete spát bez peřiny, a to není dobré spaní.

Zamyslete se také nad tím, co budete jíst. Možná večer po nastěhování si budete chtít otevřít víno. To koneckonců koupíte i na pumpě, ale skleničky a vývrtka – kdepak jsou? A druhý den ráno. Pokud snídáte v práci, pak žádná změna, ale pokud snídáte doma, mějte připravenou nějakou dobrotu na ráno. Podobně postupujte i s dětmi, které navíc budou potřebovat svačinu do školy.

Čtyři dobře míněné rady

  • obstarejte dostatek obalového materiálu a lepenek, nezapomeňte na ostré nůžky
  • pořiďte si tlusté lihové fixy a všechny krabice řádně ze stran popište
  • sbalte se na týden dopředu
  • připravte si na první noc lůžkoviny a na první ráno něco ke snídani

Jak vybrat vhodnou stěhovací firmu?

  • Nechte si zpracovat finanční nabídku od dvou až tří firem (některé mají na webových stránkách i přibližnou kalkulačku).
  • Porovnejte nejen cenu, ale i celkový strávený čas. Ideální je se přestěhovat v jeden den. To znamená na větší domácnost víc pracovníků.
  • Mějte oči na šťopkách a při komunikaci s firmou vnímejte všechny detaily. O profesionalitě a tedy vaší spokojenosti hodně vypoví.

-zal-Foto: www.profimedia.cz