V tomto článku se dozvíte, jak správně připravit kvásek, aniž byste zbytečně plýtvali moukou a vodou, jak využít ovocné šťávy a jestli je lepší připravovat kvásek od oka, nebo suroviny poctivě vážit.

Máte raději videa? Podívejte se na to, jak založit kvásek:

Zdroj: Youtube

Pečlivé odměřování, nebo od oka?

Při přípravě kvásku si můžete vybrat mezi pečlivým odměřováním vody a mouky, nebo se spolehnout na svůj odhad. Zvažte, co vám vyhovuje nejvíce. Odměřování vám umožní předvídat a očekávat chování kvásku, zatímco příprava kvásku od oka je rychlejší a snazší.

Oba způsoby jsou ale v zásadě spolehlivé, důležité je nebát se do výroby kvásku pustit. Při pečlivém odměřování budete mít větší kontrolu nad procesem a možná dosáhnete konzistentnějších výsledků. Na druhou stranu, pokud už nějaké zkušenosti máte, chcete kvásek ladit a experimentovat, pak klidně zkuste přidávat suroviny jen tak od oka.

Přesný návod!

Začněte v menší sklenici (300 ml) smícháním 20 g vody a 10 g celozrnné žitné mouky. Druhý a třetí den přidejte stejné množství vody i mouky. Čtvrtý den použijte žitnou chlebovou mouku, odeberte 40 g kvásku a smíchejte s 20 g vody a 20 g mouky. Pátý den pokračujte v krmení (40 g kvásku, 20 g vody, 20 g mouky), dokud nezačne kvásek růst. Jakmile zdvojnásobí objem, přejděte na krmení 2x denně. Dokrmujte ho následujících 10-14 dnů (10 g kvásku, 40 g vody, 40 g mouky). Potom by měl být kvásek dost silný na domácí chleba.

Ananasové řešení: Ovocná šťáva jako rychlejší způsob

Místo použití vody zkuste pro založení kvásku využít ovocné šťávy, například ananasovou. Toto tzv. ananasové řešení vám pomůže založit kvásek hned napoprvé. Tato metoda je oblíbená a osvědčená. Neváhejte ji taky vyzkoušet!


https://www.pecempecen.cz/pece-o-kvas

https://www.pekarnomanie.cz/zitny-kvasek-2/